10.2 C
Sibiu
duminică, 15 iunie, 2025

Cronica pofticiosului: Dacă eram Piedone, închideam Baroc pe loc

Știri din Județ

Publicitate
Sincer vă spun, de 30 de ani mănânc în restaurantele lumii, dar așa ceva nu am mai pățit. În buricul Sibiului, în Piața Mică, am poposit la o terasă numită Baroc. Online apare ca Baroc Cafe și sincer ne-am așezat la nimereală pe o terasă, fără o țintă anume. Doar să mâncăm. Dacă mă uitam online înainte vedeam scorul și comentariile de pe Trip Advisor…. care sunt dezastru.

Nu înțeleg cum unele afaceri din domeniul restaurantelor pot supraviețui în centrul Sibiului la ce nivel sunt chiriile. Este drept că prețurile practicate rivalizează lejer cu centrul Londrei sau al Parisului. Doar calitatea și serviciul la masă lipsește.

Trebuie să reamintesc, ca gurmand, am învățat și să gătesc și să apreciez diferite mâncăruri din bucătăriile lumii. În decursul anilor, au fost destui cei care au bătut la ușa mea pentru a îmi cere sfatul înainte de a deschide un restaurant și a creiona un meniu. Nu cred în restaurentele care vor să pară de fițe și au meniuri de zeci de produse. Acelea sunt fabrici de decongelat mâncare de la Metro sau Selgros.

Nu aș dori să generalizez, deși sunt tot mai multe terase care servesc mâncarea în centrul orașului, pe care Piedone le-ar închide azi. Doar că cei de la OPC Sibiu nu au o problemă, cât timp nimeni nu sesizează. Iar la controale programate, cum naiba trec aceștia, nu știu…. Poate știți voi. Bine, că la unii merge și un control REAL de la DSP și DSVSA.

Să revin la experiența BAROC (Cafe). Servirea a fost ok, pentru standardul românesc. Adică te așezi, ți se aruncă meniuri pe masă și fuga de la masă. Apoi vine o chelneriță să ia comanda deși te-ai așezat de 30 de secunde. O chemi mai târziu și dai comanda. Am ales un American Burger cu cartofi prăjiți. Vina mea… Și o salată cu creveți pentru comesean.

A venit mâncarea destul de repede ca timp. Am început cu cartofii și erau sărați tare. Noroc că am stomacul de fier la acest capitol al sării. Apoi am vrut să iau hamburgerul în mână să mușc din el, în stil american. Ups! Pâinica era rece. Dar rece gheață!

Altfel spus bucătarul a scos din congelator sau nu a dezghețat-o bine. Carnea din mijloc de vită, era învăluită într-un sos alb și ceva roșie se vedea. Am cerut chelneriței să rezolve problema. Mai întâi s-a dus la „șefa” care stătea la o masă la intrarea în clădire. O vedeam cum îi explica. Adică, să ne înțelegem, clientul nu știe ce vrea, trebuie să cerem acordul șefului.

Apoi a venit și a luat porția și a spus că va cere ajutorului de bucătar să facă alta. Pentru că probabil s-a grăbit. Altfel spus, restaurant fără bucătar. Ajutor de bucătar poate fi oricine cu 12 clase, fără diplomă. Bun. Aștept.

Se întoarce după câteva minute cu aceeași farfurie și același burger acum topit tot. Îmi spune că la bucătărie sunt ocupați și mi-au încălzit pe tigaie partea de chiflă de deasupra. Și pleacă. Evident că nu asta s-a întâmplat. Am tăiat burgerul în două și l-am atins. M-am ars de la roșie! Totul era fierbinte și se scurge pentru că fusese băgat în microunde. Iar carnea de vită, acum dezvelită de sosul alb abundent… era neagră. Nu arsă neapărat cât extrem de închisă la culoare. Ceea ce mi-a dat un alt semnal de alarmă.

Am chemat chelnerița, am cerut nota și am zis că nu accept așa bătaie de joc. Pe un ton politicos. Ea a replicat că nu mă taxează pe burger, ceea ce oricum nici nu intenționam să plătesc. Dar mi-a spus ceva, și o înțeleg: și ea se săturase să o certe clienții MEREU că nu e mâncarea bună. Am plătit restul mesei și am plecat. I-aș fi sugerat chelneriței să găsească un restaurant de Doamne ajută.

Apoi am căutat online localul. O, vai! Sincer nu înțeleg cum asemenea afaceri pot supraviețui în Sibiu? Doar dacă au spate, altfel nu îmi explic. Pentru mine, asemenea local este de evitat. Știu că patronii se vor oftica pe această recenzie, dar eu îi sfătuiesc să se lase de acest business și să se apuce de ceva ce știu. Să nu uit, un burger costă 60 de lei. Cam ca în centrul Londrei, poate puțin mai scump la Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Parcarea Teatrului se închide de luni, 16 iunie