În perioada ianuarie–mai 2025, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu a intervenit la 222 de incendii de vegetație uscată, miriști și pajiști, ceea ce reprezintă peste 42% din totalul apelurilor de urgență. Situația, prezentată în raportul pregătit pentru Colegiul Prefectural, arată o creștere a ponderii intervențiilor față de anul trecut.
Cea mai gravă intervenție a avut loc pe 10 martie, în zona Copșa Mare, unde au ars 80 de hectare, inclusiv fond forestier.
Cele mai multe intervenții au fost înregistrate de Detașamentul Sibiu (99) și Mediaș (56), dar și în zonele rurale prin intermediul serviciilor voluntare din localități precum Ațel, Biertan și Slimnic.
Peste 90% dintre incendii au fost cauzate de arderi nesupravegheate, în ciuda interdicțiilor legale. În total, au fost afectate 977 de hectare, o valoare apropiată de cea din 2024.
ISU Sibiu a transmis 64 de notificări către APIA, pentru posibila suspendare a subvențiilor pentru fermierii care au ars ilegal vegetația.
Reprezentanții ISU atrag din nou atenția asupra pericolului și ilegalității acestor practici:
„Arderea miriștilor rămâne o practică frecventă, deși este interzisă prin lege și extrem de periculoasă pentru oameni, mediu și bunuri materiale”, se arată în raportul ISU.
Inspectoratul recomandă intensificarea acțiunilor de informare și implicarea mai activă a autorităților locale în prevenirea și controlul arderilor neautorizate.