Muzeul ASTRA invită publicul să redescopere gustul autentic și poveștile din spatele preparatelor tradiționale, în cadrul evenimentului „Memoria Rășinariului în fapte și bucate”. Evenimentul va avea loc în Gospodăria din Rășinari, între orele 10:00 și 15:00.
Un preparat emblematic prezentat cu această ocazie este cocoloșul cu brânză, mâncare rustică și consistentă, care spune multe despre tradițiile pastorale ale zonei. Deși adăuga un plus de consistență în farfurie, cocoloșul venea și cu etape suplimentare de lucru în bucătărie, evidențiind migala și priceperea celor care îl pregăteau.
„Cocoloșul cu brânză aducea un plus de consistență, dar și etape suplimentare de lucru. Brânza de burduf se putea păstra mai mult timp nealterată, fiind rezultatul unui proces mai îndelungat, laptele fiind transformat în caș, ulterior cașul stors – separat de zer -, frământat și sărat, apoi îndesată în burduf din stomac, piele de animal sau scoarță de copac. De la mulsul laptelui până la strecurare, fermentare, frământare și depozitare era folosit un instrumentar specific, pe care îl regăsim și în gospodăria din Rășinari. Pentru că fiecare pas avea secretele și riscurile lui, produsul era preparat cu grijă și cu respect pentru resursă, pentru tradiție și, evident, pentru consumatori. Așa că hai pe la noi în weekend la Memoria Rășinariului în fapte și bucate!” – au transmis organizatorii

