Programul ASTRAAdolescent este inițiativa Bibliotecii Județene ASTRA dedicată tinerilor din comunitatea sibiană. Prima sesiune a fost susținută de prof. univ. dr. Daniel Mara, decanul Facultății de Științe Socio-Umane a ULBS, care a abordat tema învățării profunde versus învățarea superficială, într-un mod interactiv, clar și plin de umor.
Pornind de la exerciții practice captivante, adolescenții prezenți au fost provocați să reflecteze asupra propriilor stiluri de învățare, să analizeze, să sintetizeze și să își folosească imaginația pentru a înțelege ce înseamnă, de fapt, învățarea eficientă.
Câteva idei valoroase din cadrul sesiunii:
„Învățarea de profunzime” presupune aplicarea cunoștințelor în contexte noi, adaptarea și înțelegerea reală a ceea ce a fost învățat: „Dacă reușiți să folosiți ceea ce ați învățat în contexte noi, înseamnă că ați beneficiat de un proces de învățare complexă, temeinică, eficientă, de profunzime, care durează și care are sens.”
În stabilirea obiectivelor, realismul și cunoașterea propriilor limite sunt esențiale.
Organizarea este cheia: „Când nu există o planificare a procesului de învățare, riscul de a greși este mai mare. Încercați să vă faceți un mic plan de lucru, vă va ajuta foarte mult.”
Biblioteca ASTRA a felicitat adolescenții care au ales să-și petreacă timpul într-un mod constructiv, participând activ la acest program dedicat formării personale și dezvoltării cognitive.

