27.9 C
Sibiu
marți, 01 iulie, 2025

Pericolul invizibil din pădure! Ciupercile toxice fac primele victime

Știri din Județ

Publicitate
Un bărbat din Moșna – județul Iași, a murit, iar două femei se află în stare gravă la spital, după ce au consumat ciuperci culese din pădure. Este primul caz letal raportat anul acesta, dar, pe fondul temperaturilor ridicate și al consumului crescut de produse din piețe neautorizate, medicii avertizează că numărul intoxicațiilor este în creștere.

În fiecare an, în sezonul cald, spitalele din România tratează zeci de cazuri de intoxicații cu ciuperci. Deși mulți români se bazează pe „cunoscători”, metodele populare de testare, precum folosirea usturoiului, cepei sau a linguriței de argint, sunt complet ineficiente. „Modificările de culoare ale alimentelor în timpul preparării nu indică în niciun fel dacă ciupercile sunt sau nu toxice”, avertizează medicii.

Simptomele intoxicației pot apărea între 2 și 15 ore de la consum și sunt adesea nespecifice: greață, vărsături, transpirație excesivă, amețeli, dureri abdominale și tulburări de vedere. Gravitatea evoluției variază în funcție de specia de ciupercă, dar și de starea de sănătate a pacientului. Copiii și persoanele cu afecțiuni hepatice sau renale sunt expuși unui risc major de deces.

Publicitate

Pentru a evita riscurile, specialiștii recomandă consumul exclusiv al ciupercilor care au certificat fitosanitar, provenite din magazine sau surse autorizate. Evitați ciupercile vândute „la colț de stradă”, chiar dacă par proaspete.

IMPORTANT

  • Alegeți doar ciuperci tinere, fără urme de alterare sau viermi.
  • Spălați-le bine și curățați partea inferioară a piciorului.
  • Păstrați-le la rece și consumați-le doar după o preparare termică completă.

Ce faci în caz de intoxicație?

La primele semne de intoxicație, acționați rapid:

  • Apelați 112 și mergeți de urgență la spital – tratamentul trebuie făcut într-o secție specializată de toxicologie.
  • Dacă sunteți în așteptarea ambulanței, puteți provoca vărsături cu ajutorul apei călduțe (aprox. 500 ml) și stimularea regiunii din spatele limbii.
  • Toți cei care au consumat din aceeași mâncare trebuie evaluați, chiar dacă nu prezintă simptome.
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu S.A. angajează electrician!

Apă Canal Sibiu S.A. angajează instalator!