Aproximativ 40 de angajați ai ANAF Sibiu au ieșit luni, la prânz, în fața sediului instituției, într-un protest spontan față de intenția Guvernului de a plafona sporul de condiții vătămătoare de muncă.
Protestul a fost declanșat de propunerea unei Ordonanțe de Urgență care prevede limitarea acestui spor la 300 de lei brut, deși în prezent acesta ajunge, în medie, la peste 700 de lei net. Potrivit liderului sindical Dan Bucur, din cadrul sindicatului „Solidaritatea” ANAF Sibiu, la protest au participat preponderent membri de sindicat, dar și alți colegi nemulțumiți de această măsură.
„Suntem în jur de 40 de persoane aici. Avem 220 de membri în tot județul, dar azi doar la Sibiu se iese la protest. În celelalte servicii fiscale din județ nu cred că se va protesta astăzi”, a declarat Bucur pentru AGERPRES.

Deși Trezoreria își continuă parțial activitatea, alte birouri au fost complet blocate pe durata protestului. „Ne opunem plafonării acestui spor, care este singurul pe care îl mai primim. În medie, în Sibiu ajunge la 770 de lei net. Se dorește reducerea lui, deși factorii nocivi în baza cărora se acordă – în cazul nostru sunt șapte – nu s-au modificat”, a explicat liderul sindical.
Acțiunea de la Sibiu face parte dintr-o serie mai amplă de proteste desfășurate la nivel național de angajații din sistemul fiscal, în contextul nemulțumirilor față de diminuarea drepturilor salariale.
Sindicatul Național Finanțe – Solidaritatea (SNS) a transmis un comunicat prin care condamnă intenția de reducere a veniturilor personalului din Ministerul Finanțelor și cere renunțarea la proiectul legislativ care plafonează sporul. Reprezentanții sindicatului subliniază că acest spor a fost introdus ca măsură compensatorie pentru pierderea puterii de cumpărare generată de inflație, dar și pentru riscurile profesionale zilnice.