12.4 C
Sibiu
miercuri, 02 iulie, 2025

Sfântul Sinod a aprobat canonizarea a 16 femei cu viață sfântă, printre care și Sfânta Anastasia Șaguna

Știri din Județ

Publicitate

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit astăzi în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei. Sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a aprobat canonizarea a 16 femei cu viață sfântă, printre care și Sfânta Anastasia Șaguna, mama Mitropolitului Andrei Șaguna.

Sfânta Anastasia Șaguna va fi cinstită în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în fiecare an pe data de 1 decembrie, zi care capătă acum și o semnificație duhovnicească profundă pentru poporul român, alături de cea națională.

Originară din sudul Dunării, Anastasia Șaguna s-a remarcat printr-o viață de rugăciune, evlavie și jertfelnicie, fiind model de mamă creștină care și-a crescut fiul, pe viitorul ierarh Andrei Șaguna, în frică de Dumnezeu și dragoste de neam. Jertfa, credința și tăria sa sufletească au contribuit la formarea uneia dintre cele mai luminoase figuri ale Bisericii Ortodoxe Române și ale luptei românilor ardeleni pentru identitate și drepturi naționale.

Publicitate

Canonizarea Sfintei Anastasia Șaguna este un omagiu adus nu doar unei femei cu viață sfântă, ci și tuturor mamelor care, prin credință și educație, formează suflete mari pentru Biserică și Neam. În contextul în care Mitropolitul Andrei Șaguna este cinstit ca sfânt al Ardealului, recunoașterea sfințeniei mamei sale adaugă o dimensiune profund familială și duhovnicească moștenirii sale.

Sfânta Anastasia se numără printre cele 16 femei canonizate astăzi de Biserica Ortodoxă Română, între care se află mucenițe, cuvioase, monahii, mame de sfinți și soții de domnitori. Canonizările evidențiază contribuția esențială a femeilor la păstrarea și propovăduirea credinței ortodoxe în momente cruciale din istoria poporului român.

Ședința de lucru a Sfântului Sinod va continua miercuri, 2 iulie, când vor fi discutate și alte teme importante privind viața bisericească.

Cele 16 femei canonizate sunt:


Sfânta Doamnă Maria Brâncoveanu (1661–1729), soția Sfântului Constantin Brâncoveanu – care va fi cinstită la data de 16 august

Sfânta Cuvioasă Filofteia de la Pasărea, mama Sfântului Calinic de la Cernica – care va fi cinstită la data de 12 aprilie

Sfânta Cuvioasă Muceniță Evloghia de la Samurcășești – care va fi cinstită la data de 19 decembrie

Sfânta Cuvioasă Elisabeta de la Pasărea – care va fi cinstită la data de 5 iunie

Sfânta Cuvioasă Platonida de la Argeș (Despina Milița, soția Sf. Neagoe Basarab) – care va fi cinstită la data de 26 septembrie

Sfânta Magdalena de la Mălainița (Măndălina Cătălinici) – care va fi cinstită la data de 15 octombrie

Sfânta Cuvioasă Mavra de pe Ceahlău – care va fi cinstită la data de 4 mai

Sfânta Cuvioasă Nazaria de la Văratic, prima stareță a mănăstirii – care va fi cinstită la data de 17 august

Sfânta Cuvioasă Olimpia de la Văratic, ctitora mănăstirii – care va fi cinstită la data de 17 august

Sfânta Olimpia din Fărcașa, mama Cuviosului Petroniu de la Prodromu – care va fi cinstită la data de 4 iulie

Sfânta Mărturisitoare Blandina de la Iași, învățătoare și deportată 15 ani în Siberia – care va fi cinstită la data de 24 mai

Sfânta Cuvioasă Elisabeta (Safta) Brâncoveanu – care va fi cinstită la data de 17 august

Sfânta Anastasia Șaguna, mama Sfântului Andrei Șaguna – care va fi cinstită la data de 1 decembrie

Sfânta Cuvioasă Filotimia de la Râmeț, mama Sf. Dometie cel Milostiv – care va fi cinstită la data de 6 iulie

Sfânta Cuvioasă Antonina de la Tismana – care va fi cinstită la data de 23 decembrie

Sfânta Cuvioasă Matrona de la Hurezi, stareța mănăstirii – care va fi cinstită la data de 5 mai

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri