34.2 C
Sibiu
vineri, 04 iulie, 2025

Râul Moașa devine scenă artistică la Făgăraș Fest 2025: instalația „Susur” oferă o experiență unică în natură

Știri din Județ

Publicitate
Făgăraș Fest 2025 propune publicului o experiență inedită la granița dintre artă și natură: instalația temporară „Susur”, semnată de Atelier Vrac, transformă râul Moașa într-un spațiu de contemplație, relaxare și conectare profundă cu mediul înconjurător. Evenimentul are loc între 11 și 13 iulie, în Sebeșu de Sus, județul Sibiu, și este organizat de Fundația Conservation Carpathia împreună cu Primăria Racovița.

Pentru prima dată în istoria festivalului, un curs de apă este integrat într-o instalație artistică cu ponton, zonă de umbră și spațiu de relaxare, care oferă vizitatorilor ocazia să pășească literalmente în râu, să simtă apa rece și să contemple peisajul spectaculos al Munților Făgăraș.

„Am vrut ca instalația să devină un motiv pentru ca oamenii să se apropie cu sensibilitate de râu și să reflecteze la importanța păstrării locurilor nealterate. Susur vorbește despre fragilitatea și farmecul apelor montane, într-un context în care acestea sunt tot mai amenințate de intervenții brutale asupra malurilor, construcții invazive sau poluare.” -explică artiștii de la Atelier Vrac.

Publicitate

Atelieul Vrac este un studio fondat de Cristi Bădescu și Zenaida Florea, implicat în inițiative civice, proiecte educaționale, cercetare și arhitectură. Atelierul explorează relația dintre spațiu, peisaj și utilizator prin intervenții temporare care provoacă moduri noi de interacțiune cu locurile naturale sau urbane. La Făgăraș Fest 2024, echipa a realizat instalația „It’s oh, so quiet”, un amfiteatru din baloți de paie devenit punct central al festivalului.

Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud estul Carpaților Meridionali, achiziționându-le cu scop de conservare, a plantat peste 4,5 milioane de puieți pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee.

Fundația contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.

Activitatea Fundației Conservation Carpathia este recunoscută la nivel național și internațional, recent organizația primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastră”. Din 1948, BAMBI premiază personalități și organizații care se remarcă prin activitate și au un impact deosebit.

Victoria Donos, director de Comunicare al Fundației Conservation Carpathia, completează:

„Instalația Susur oferă un spațiu inedit care invită publicul nu doar să admire râul, ci să interacționeze direct cu el – să pășească, să atingă, să simtă apa rece și să descopere frumusețea Munților Făgăraș într-un mod complet nou. Ne dorim ca vizitatorii să trăiască o experiență care îi scoate din peisajul obișnuit și îi conectează profund cu natura. Astfel de intervenții artistice deschid un dialog autentic între oameni și locurile valoroase pe care le protejăm.”

Instalația „Susur” este concepută ca o „lentilă” artistică prin care privitorii pot redescoperi natura și importanța conservării ei. Arhitecții subliniază că intervențiile temporare, sensibile și neinvazive, pot modela percepția colectivă asupra mediului, încurajând o relație mai atentă și personală cu resursele naturale.

După încheierea festivalului, instalația va fi demontată complet, pentru a permite naturii să revină la starea sa inițială.

Făgăraș Fest 2025 – între munte, comunitate și cultură

Ajuns la a șasea ediție, Făgăraș Fest propune un program bogat, cu peste 20 de drumeții și tururi ghidate, dezbateri Carpathia Talks, ateliere pentru copii, concerte cu Subcarpați și Vama, precum și o zonă de camping integrată perfect în peisajul montan. Festivalul promovează explorarea sustenabilă și protejarea Munților Făgăraș, dar și conectarea comunităților locale cu natura și arta.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cioban atacat de urs în Munții Făgăraș