Un nou pas important pentru dezvoltarea infrastructurii urbane a fost făcut la Sibiu. Primăria a obținut o finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 34,84 milioane de lei pentru modernizarea și extinderea Căii Șurii Mari. Contractul de finanțare a fost semnat vineri, 4 iulie, cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în cadrul Programului Regiunea Centru 2021–2027.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 41,37 milioane de lei, diferența de 6,53 milioane de lei urmând să fie acoperită din bugetul local al Municipiului Sibiu, reprezentând contribuția proprie și cheltuielile neeligibile.
Zona vizată de proiect este una aflată în plină expansiune urbanistică, iar intervenția are ca scop îmbunătățirea mobilității urbane prin reabilitarea și modernizarea unui tronson de aproape 1 kilometru de drum. Se vizează, astfel, creșterea siguranței și confortului pentru toți participanții la trafic, pietoni, bicicliști, șoferi și utilizatori ai transportului public.
Proiectul tehnic și execuția lucrărilor au fost deja contractate. Lucrările vor fi realizate de asocierea Geiger Transilvania SRL & GG Tehnic Proiect SRL, care în prezent elaborează documentația tehnică. Începerea efectivă a lucrărilor este programată pentru acest an, imediat după obținerea tuturor avizelor necesare. Valoarea contractului pentru proiectare și execuție este de 20,39 milioane de lei.
Printre lucrările propuse în cadrul proiectului, ce vor fi definite în detaliu prin proiectul tehnic, se numără:
Modernizarea și lărgirea carosabilului la 3 și chiar 4 benzi pe anumite porțiuni. De asemenea, se va amenaja un sens giratoriu la intersecția cu Drumul Ocnei. Trotuarele vor fi și acestea refăcute și se vor amenaja locuri de parcare pe aliniamente. Patru stații de transport public vor fi modernizate.
Amenajarea de piste pentru biciclete.
Crearea unor zone verzi în suprafață de aproximativ 5.000 mp, în care se vor planta peste 200 de arbori, precum și 2.500 de arbuști și alte plante ornamentale.
Modernizarea rețelei de iluminat public, prin instalarea a peste 100 de stâlpi și corpuri de iluminat eco-eficiente cu LED, fiind inclusă și crearea unei noi rețele de alimentare. Aceasta va fi conectată la sistemul de comandă și control la distanță (telegestiune).
Reabilitarea rețelelor de apă, canalizare menajeră și canalizare pluvială. Pârâul Valea Șerpuită va fi și acesta amenajat, căutându-se cele mai bune soluții tehnice.
Crearea canalizației subterane pentru coborârea cablurilor de telecomunicații aeriene.


