17.4 C
Sibiu
miercuri, 09 iulie, 2025

Dispută geografică: Este Făgărașul noul centru al României? Locuitorii din Dealu Frumos nu renunță la tradiție, iar analiza AI le dă dreptate

Știri din Județ

Publicitate
De zeci de ani, în manuale, atlase și în conștiința colectivă, Dealu Frumos, sat aparținând comunei Merghindeal din județul Sibiu, este recunoscut drept centrul geografic al României. Pe marginea DJ105, chiar la intrarea în sat, un monument simplu, dar simbolic, atestă acest statut. Cu toate acestea, începând din 2015, o nouă teorie a început să prindă contur, după ce un profesor din Argeș, urmat de cercetători clujeni, a venit cu o analiză care mută centrul țării… câțiva zeci de kilometri mai la est, în zona Făgărașului.

O nouă teorie bazată pe calcule precise

Inițiativa revizuirii centrului geografic al țării i-a aparținut profesorului Alexandru Boroiu de la Universitatea de stat din Piteşti. În urma unor calcule proprii, bazate pe noile contururi oficiale ale României extrase din hărți digitale, acesta a ajuns la concluzia că centrul geometric real al țării nu este la Dealu Frumos, ci în apropierea municipiului Făgăraș.

Studiul său a fost preluat și rafinat de cercetători de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, care au folosit metode GIS (Geographic Information Systems) și modele de proiecție digitală. Conform acestor analize, centrul geografic al României ar fi situat în județul Brașov, lângă Făgăraș.

Locuitorii din Dealu Frumos: „Aici e centrul, cum a fost dintotdeauna”

Pentru localnicii din Dealu Frumos, aceste noi calcule nu valorează mai mult decât un zvon trecător. „Nu știu ce spun ei cu calculatoarele lor, dar la noi aici s-a zis de când eram mic: aici e inima țării. A venit și Ceaușescu, s-a făcut și monument. Nu mutăm noi România pentru niște cifre pe hârtie”, spune domnul Ioan, un localnic trecut de 70 de ani.

Chiar și primarul comunei Merghindeal respinge ideea schimbării: „Este un simbol identitar pentru noi. Nu e doar o poziționare pe hartă, e parte din istoria și imaginea comunității. Sunt date multiple, din 1858 încoace, care confirmă poziția Dealu Frumosului ca punct central.”

Dealu Frumos

Inteligența Artificială: calculul confirmă Dealu Frumos

Pentru a lămuri controversa, am decis să introducem datele folosind metode moderne asistate de inteligență artificială. Au fost introduse datele cartografice oficiale, contururile vectoriale ale țării, excluzând formele insulare sau enclave, iar algoritmii AI de calcul geometric au fost rulați în mai multe scenarii de proiecție.

Rezultatul: centrul geometric al României, cu o marjă de eroare de sub 200 de metri, rămâne în zona Dealu Frumos, foarte aproape de locația tradițională marcată deja cu monumentul cunoscut.

De ce apar diferențe în calcule?

Specialiștii în domeniu pe plan internațional explică faptul că diferențele în identificarea centrului unei țări pot apărea în funcție de metoda aleasă: centrul geometric (barycenter), centrul de greutate al conturului, centrul gravitațional, centrul populațional etc. De asemenea, influențează și proiecția cartografică folosită (Gauss-Krüger, Lambert, UTM), dar și modul în care sunt tratate marginile teritoriale, insulele sau eventualele lacuri.

O dezbatere între precizie și simbol

Disputa dintre Dealu Frumos și Făgăraș nu este doar una despre geografie, ci despre identitate și percepție. Pentru unii, centrul geografic e un punct calculabil. Pentru alții, este un loc cu o încărcătură istorică și afectivă, un simbol.

În concluzie, deși noi cercetări pot aduce nuanțe, Dealu Frumos rămâne, în ochii multora – și în calculele actualizate prin AI – inima simbolică și, în mod surprinzător, și matematică a României.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri