După 8 ani de procese, săptămâna trecută judecătorii Tribunalului Sibiu au decis că împroprietărirea făcută de fostul primar Gheorghe Huja la Cisnădie în 2015 a fost corectă. Reamintim că Primăria Cisnădie a preluat în 2015 terenuri de la Agenția Domeniilor Statului și le-a alocat, conform legii, celor care au revendicat pământuri furate de comuniști.
Mulți proprietari de drept au făcut cereri încă din anii 90 la Primăria Cisnădie pentru a-și revendica terenurile luate forțat de comuniști în anii 50. Deși legea le permitea această revendicare, cererile lor nu au putut fi onorate în multe cazuri, din lipsă de terenuri. Pe teritoriul orașului Cisnădie multe pământuri au fost preluate după Revoluție de Agenția Domeniilor Statului, iar unele oferite de această agenție unor firme private în exploatare.
În vara anului 2015, printr-un protocol încheiat între ADS și Primăria Cisnădie, o parte din terenuri au fost înapoiate orașului Cisnădie. Apoi, în toamna aceluiași an, Comisia Locală a dat terenurile celor care le-au revendicat. Sau moștenitorilor, pentru că mulți din cei care le-au cerut, deja muriseră.
Dar bucuria oamenilor a fost de scurtă durată. În 2017, ADS s-a răzgândit și a atacat în instanță decizia Comisiei Locale. Motivul invocat fiind că ADS avea un contract cu o firmă deținută de familia Carabulea pentru exploatarea respectivelor terenuri. După o serie lungă de procese și multiple amânări, în 4 iulie 2025, Tribunalul Sibiu a decis la fel ca Judecătoria Sibiu în 2024: terenurile sunt de drept date oamenilor prin Comisia Locală.
Doar că, mulți dintre cei care au revendicat au murit între timp. Moștenitorii acestora vor intra în posesia terenurilor. Asta în condiția în care decizia jduecătorilor este respectată de Agenția Domeniilor Statului.
Terenurile în discuție sunt situate la ieșire din Cisnădie spre Cartierul Arhitecților, pe dreapta.