Trei asociații din județul Sibiu se numără printre beneficiarii celei mai recente ediții a programului „Dăm Click pe România”, derulat de Asociația Ateliere Fără Frontiere. Acestea vor primi calculatoare recondiționate, contribuind astfel la reducerea inegalităților digitale și la sprijinirea accesului la educație în comunități vulnerabile.
Beneficiarii din județul Sibiu sunt:
Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, Filiala Județeană Sibiu
Asociația Căsuța din Povești
Asociația Kidz Academy Inc
În total, ediția 2025 a programului presupune donarea a 4.000 de calculatoare recondiționate către 196 de organizații din întreaga țară, printre care se numără școli, asociații și centre educaționale din județele Alba, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sălaj și, desigur, Sibiu.
Echipamentele sunt recondiționate în atelierul REDEEE, de persoane aflate în situații vulnerabile, angajate în programul de inserție socioprofesională al Asociației Ateliere Fără Frontiere. În cei 17 ani de existență, acest program a ajutat la dotarea a peste 10% din instituțiile de învățământ din România, având un impact major atât din punct de vedere social, cât și educațional și de mediu.
Inițiativa răspunde unei nevoi acute din comunitățile dezavantajate, unde lipsa accesului la tehnologie continuă să limiteze oportunitățile educaționale pentru mii de copii. Cele trei organizații sibiene care vor beneficia de aceste echipamente activează în domenii cheie pentru dezvoltarea comunității locale, de la educație nonformală la sprijin pentru categoriile vulnerabile și promovarea valorilor istorice și civice.
Programul, susținut de Kaufland România și OMV Petrom, are atât un impact educațional, cât și ecologic: evită emisii de peste 2.200 de tone de CO₂ și reduce risipa de resurse prin reutilizarea echipamentelor.
Programul „Dăm Click pe România” reprezintă un exemplu concret de economie circulară cu impact real în societate, un pas important spre o educație incluzivă și un viitor digital echitabil, inclusiv pentru județul Sibiu.
