Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat de presă prin care oferă date statistice oficiale, în încercarea de a contracara campania de dezinformare privind pensiile de serviciu și veniturile judecătorilor și procurorilor. Potrivit CSM, instabilitatea legislativă din ultimii ani a condus la scăderea semnificativă a vârstei medii de pensionare a magistraților și la un exod anticipat din sistem, cu consecințe directe asupra funcționării instanțelor și parchetelor.
Vârsta medie de pensionare, în scădere: efect al incertitudinii legislative
Dacă în anul 2021 vârsta medie de pensionare a judecătorilor era de 54 de ani, aceasta a coborât la 52 de ani în 2022 și se menține la acest nivel în 2025, pe fondul modificărilor frecvente ale legislației. În anii 2010–2011, când cadrul legal era stabil, vârsta medie de pensionare depășea 58 de ani. În aceeași perioadă 2010–2025, procurorii s-au pensionat, în medie, la 55 de ani, iar judecătorii la 56 de ani.
CSM avertizează că intențiile de majorare bruscă a vârstei de pensionare la 65 de ani, în loc de 60, conform Legii nr. 282/2023, au determinat deja peste 60 de cereri de pensionare doar în ultimele săptămâni.
Criză iminentă în sistemul judiciar: peste 2200 de posturi vacante
Pe lângă deficitul actual de 667 de judecători și 700 de procurori cu ocuparea posturilor blocată legal, alte 861 de posturi pot deveni vacante până la sfârșitul anului prin pensionare. În total, România riscă să ajungă la 2227 de posturi vacante de magistrat, ceea ce ar însemna aproape 28% din schema de personal.
CSM atrage atenția că, în câteva săptămâni, doar prin valul de pensionări, numărul posturilor vacante ar putea crește la 716, ceea ce poate duce la o blocare iminentă a instanțelor și a parchetelor, afectând direct cetățenii prin prelungirea duratei soluționării dosarelor.
Despre pensii și salarii: clarificări privind cuantumul și sursele de neînțelegeri
Legea nr. 282/2023 a corectat anomaliile anterioare, astfel încât pensia de serviciu nu mai depășește salariul net în plată. Situațiile în care se mai întâmplă acest lucru provin din reglementările vechi.
În privința veniturilor nete ale judecătorilor, CSM precizează că:
Un judecător stagiar are un salariu net de 6.990 lei
Un judecător cu vechime medie ajunge la 10.486 lei
După 20 de ani de activitate, un judecător de judecătorie poate câștiga până la 16.157 lei net
Un judecător de curte de apel cu aceeași vechime poate ajunge la 20.345 lei net
La nivel european, raportul dintre salariul unui judecător debutant și salariul mediu pe economie este de 1,90, același indice înregistrându-se și în România, conform datelor CEPEJ.
Într-un moment critic pentru justiția din România, CSM face apel la o informare corectă a opiniei publice și avertizează că modificările legislative nesustenabile, combinate cu instabilitatea statutului profesional al magistraților, pot avea consecințe ireversibile asupra funcționării sistemului de justiție și implicit, asupra accesului cetățenilor la o justiție echitabilă și rapidă.