În acest sfârșit de săptămână,11-13 iulie, vizitatorii Muzeului ASTRA din Dumbrava Sibiului sunt invitați la o călătorie în inima tradițiilor românești autentice. Ceramica de Horezu și troițele din județul Sibiu vor fi în centrul atenției prin ateliere, expoziții și întâlniri cu meșteri care duc mai departe meșteșuguri de patrimoniu.
Vineri, 11 iulie, începând cu ora 13:00, în cadrul Școlii de vară „Întâlniri de tezaur în Muzeul ASTRA”, publicul va putea asista la demonstrații de olărit susținute de cunoscuții meșteri Marieta și Sorin Giubega, Karina și Florin Frigură, Carmina și Gheorghe Țambrea. Evenimentul se va desfășura în arealul celor două gospodării din Horezu, reconstituite în muzeul în aer liber.
Sâmbătă, 12 iulie în intervalul orar 11:00–17:00, activitățile continuă în cadrul programului „Memoria secretă a obiectelor”, cu ateliere conduse de Karina și Florin Frigură, Carmina și Gheorghe Țambrea și Ionuț Bâscu.
Duminică,13 iulie,în intervalul orar 11:00–17:00 , meșterii Carmina și Gheorghe Țambrea, alături de Iuliana Sasu, vor încheia weekendul printr-o demonstrație practică și interactivă.
Temele abordate includ etapele realizării ceramicii de Horezu, instrumentarul arhaic, simbolistica motivelor, dar și transmisia meșteșugului între generații.
Toate acestea vor fi completate de expoziția „Soarele din farfurie”, curatoriată în acest context și dedicată acestei tradiții românești unice.
Troițele din județul Sibiu
În paralel, în zona Bisericii din Bezded din cadrul Muzeului ASTRA, va avea loc expoziția „Troițele din județul Sibiu. Persistența tradiției”, care valorifică elementele de patrimoniu spiritual și artistic ale zonei.
Sâmbătă, 12 iulie, între orele 10:00 și 17:00, sunt programate ateliere de pictură, acuarelă și prelucrare a lemnului, având ca tematică obiecte de cult și simboluri religioase tradiționale.
Duminică, 13 iulie, după oficierea Sfintei Liturghii la Biserica din Bezded, va avea loc vernisajul expoziției și lansarea volumului omonim.
Vizitatorii vor putea admira o selecție de troițe din toate zonele etnografice ale județului Sibiu, reprezentate artistic prin lucrări de acuarelă semnate de Adrian Stoia, și o impresionantă instalație din lemn realizată de meșterul Mircea Hanea.
Un weekend dedicat identității culturale
Prin aceste activități, Muzeul ASTRA continuă să pună în valoare patrimoniul viu și să creeze punți între tradiție și publicul contemporan. Meșterii, artiștii și etnografii implicați în eveniment contribuie la conservarea și transmiterea unor forme de expresie culturală esențiale pentru identitatea națională.
Evenimentele sunt deschise publicului larg și se desfășoară în cadrul programului estival al Muzeului ASTRA, care îmbină educația culturală cu experiența directă în spațiul rural tradițional românesc.







