Sibiu, unul dintre cele mai apreciate orașe turistice din România, face un pas important spre consolidarea și diversificarea ofertei sale turistice. Primăria Municipiului Sibiu a demarat procesul de elaborare a unei Strategii de Dezvoltare și Promovare a Destinației pentru următorii 10 ani, cu scopul de a asigura o dezvoltare sustenabilă, coerentă și adaptată cerințelor actuale ale pieței.
Investițiile pentru turismul local realizate de Primăria Sibiu includ de mulți ani modernizarea infrastructurii orașului, reabilitarea patrimoniului, crearea de noi obiective pentru agrement și finanțarea evenimentelor culturale și sportive. Astfel, administrația locală contribuie la atragerea de turiști din țară și străinătate în această destinație deja cunoscută și apreciată atât pe plan național, cât și internațional.
“În ultimii 20 de ani Sibiul și-a consolidat poziția ca oraș turistic, însă ne dorim mai mult: să dezvoltăm acest domeniu într-un mod sustenabil, coerent și adaptat vremurilor. De aceea, am făcut un pas esențial și am inițiat elaborarea Strategiei de Dezvoltare și Promovare pentru următorii 10 ani. Foarte important, în aceste demersuri vom implica comunitatea, mai ales pe cei care activează în domeniu, pentru că ne dorim ca direcția în care ne vom îndrepta să fie una agreată și asumată. Este un moment determinant în evoluția municipiului Sibiu ca destinație matură și competitivă la nivel național și internațional.” – a declarat Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu
Consultanță specializată și obiective clare
Pentru elaborarea Strategiei, Primăria Sibiu a organizat o procedură de achiziție publică, deschisă și competitivă, în urma căreia, a achiziționat serviciile de consultanță pentru alcătuirea acestui document, încheind un contract cu asocierea de firme specializate Brandberry & Horwath HTL ROMANIA & GMP Community & The Engine Marketing. Procesul de analiză și elaborare a Strategiei va dura 5 luni.
Strategia va contura direcțiile de dezvoltare turistică a orașului și modurile în care Sibiul își poate consolida brandul și să diversifice experiențele oferite vizitatorilor, dar și să extindă sezonul turistic la întregul an și să atragă investiții noi în domeniu.
Printre obiectivele concrete ale acestei noi abordări în valorificarea potențialului turistic al Sibiului se numără:
Poziționarea și consolidarea clară a orașului ca destinație cultural-turistică europeană.
Crearea unui portofoliu coerent de produse turistice, în domeniile culturii, patrimoniului, gastronomiei, naturii și a evenimentelor.
Creșterea duratei medii de ședere a vizitatorilor și atragerea unor segmente mai variate de turiști.
Integrarea noilor tehnologii și a digitalizării în dezvoltarea turismului.