Ziua de astăzi a fost una memorabilă, cu activități pentru toți participanții, de la cei mai mici până la seniorii orașului. Atmosfera la “Zilele Culturale ale Tălmaciu” a fost întreținută de muzică live, dansuri populare, jocuri pentru copii, preparate gustoase și inițiative de prevenție organizate de autorități.

Activități pentru toate vârstele
Spectacolul artistic a început de la ora 16:00, dar publicul numeros era deja prezent, oamenii de toate vârstele explorau bucuroși tarabele cu mâncare, jocuri și suveniruri. Stadionul Orașului Tălmaciu, locul unde a avut loc evenimentul, a fost împărțit în două zone, o zonă cu mâncare și scena pentru artiști și o zonă dedicată copiilor, unde am găsit o multitudine de atracții pentru cei mici. Copiii s-au bucurat de o adevărată lume de distracție cu tobogane gonflabile, mașinuțe electrice, tarabe pline cu jucării, jocuri cu premii precum „Învârte roata” și „Trage la țintă”. Zona dedicată lor a fost mereu plină de râsete și energie. Seniorii și familiile au avut parte de un spectacol artistic de înalt nivel, în timp ce gustau din bunătățile pregătite de comercianți locali.

Scena principală a fost gazda unui spectacol dedicat exclusiv folclorului românesc, cu interpreți de toate vârstele. Programul a fost prezentat de Alexandra Nicoleta Posa și acompaniat live pe toată durata programului artistic de Trupa Adrian Neamțu. Pe scenă au urcat și soliștii Ariana Nectaria Dondea, Alexandra Nicoleta Poșa, Cristina-Maria Poșa, Raluca Sporiș, Natalia Rusu, Tomoni Cristian, Oana Font, Oana Nicol Stroia, Vasile Conea, Geanina Gavrilă, Ionuț Micu și Andreea Voica. Pentru a arăta că muzica nu are vârstă, „Corul Senioarelor Tălmaciu” a încântat publicul cu diverse piese populare. La eveniment au fost prezente și „Ansamblul Folcloric Datina Tălmaciului” și Ansamblul Folcloric „Comorile Arpașului” din Arpașu de Jos, care au bucurat oamenii cu diverse jocuri populare.

Mâncare și voie bună
Zona de food court a oferit o varietate de preparate, de la preparate gătite, la porumb fiert și copt (la prețul de 7 lei, cel mai ieftin), langoș la 15 lei, kurtoș kolac la 25 de lei, sucuri și sticle cu apă la prețuri de la 7 la 10 lei. Per total, o varietate de mâncare, la prețuri accesibile pentru fiecare buzunar.

Deschiderea Spectacolului
Spectacolul a fost deschis de Ansamblul Folcloric Datina Tălmaciului, care a jucat diverse jocuri tradiționale și a încântat publicul, ba chiar pe lângă scenă câteva persoane mai în vârstă jucau și ele alături de ansamblu jocurile tradiționale.
Înainte de spectacol, câțiva membri din ansamblu ne-au oferit câteva informații despre ei, despre ansamblul din care fac parte, dar și despre evenimentul la care au venit.
„Mă numesc Ceaușilă Nicoleta, am aproape 15 ani și sunt în ansamblu de aproximativ 4 ani. Am emoții pentru astăzi, pentru că nu știi niciodată cum poate reacționa publicul și am puține emoții. De mică am fost pasionată de dansuri și am continuat de la dans modern la dansuri populare și pot spune că îmi place ceea ce fac.”
„Mă numesc Sebastian și am 11 ani. Fac parte din ansamblu de 3 ani, iar astăzi vă vom prezenta multe dansuri frumoase. Am puține emoții, dar sigur iese bine.”
„Eu sunt Ionuț Andrei, am 15 ani și fac parte din ansamblu de 3 ani. Astăzi prezentăm diverse dansuri populare, inclusiv dans de Călușari. Zilele Orașului mi se pare o activitate foarte distractivă și totodată foarte frumoasă.”
„Sunt Raul și am 16 ani, iar din ansamblu fac parte de 3 ani. M-a atras la acest ansamblu, în primul rând, colectivul, dansăm diverse dansuri și îmi plac mult oamenii din ansamblu. Aici, la Zilele Tălmaciului, îmi place atmosfera și oamenii, pentru că oamenii aici sunt calzi, în general, oamenii din Tălmaciu sunt calzi, primitori.”

Felicitări și recunoștință din partea Primăriei
Fiecare artist, pe lângă aplauzele venite din partea publicului, a primit o diplomă de participare în semn de mulțumire și recunoștință pentru prezență și efortul de a duce tradiția și muzica populară mai departe.
Ioan Oancea, primarul orașului, a urcat pe scenă pentru a felicita Ansamblul Datina Tălmaciului și le-a oferit un premiu special pentru munca depusă. Acesta a felicitat și coordonatoarea ansamblului, căreia i-a oferit un buchet de flori în semn de recunoștință pentru efortul depus în pregătirea copiilor.
„Acești tineri minunați sunt mândria orașului nostru! Felicitări, dragilor, sunteți cei mai buni! Vă ofer o diplomă și o mică atenție din partea mea, a sponsorilor și a Consiliului Local Tălmaciu, să puteți face o petrecere de relaxare după acest efort.”

Prevenție și educație: lecție de viață oferită de Poliția Rutieră
Echipajele de poliție, pompieri și jandarmerie au fost prezente la eveniment pentru a asigura siguranța, dar și pentru a oferi un exercițiu de simulare doritorilor. Într-o zonă mai ferită a stadionului, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității în colaborare cu polițiștii de la Serviciul Rutier Sibiu, au organizat un exercițiu de conștientizare dedicat tinerilor. Exercițiul consta în a purta o pereche de ochelari care blura imaginea, pentru a simula efectele alcoolului și ale substanțelor interzise, iar după trebuia ca participantul să meargă printre niște jaloane fără a dărâma respectivele jaloane.
Mihaela, polițistă în cadrul Poliției Rutiere, a declarat pentru Sibiu Independent:
„Considerăm că acest tip de activitate de prevenire, bazat pe simulare practică, reprezintă un instrument esențial în relaționarea cu tinerii, mai ales în contextul creșterii îngrijorătoare a consumului de substanțe psihoactive în ultimii ani. Ochelarii de simulare le oferă participanților posibilitatea de a percepe, într-un cadru controlat, efectele pe care aceste substanțe le pot avea asupra capacității de orientare și reacție. Astfel de exerciții contribuie la formarea unui comportament preventiv și responsabil. Activitățile sunt desfășurate constant în școli și în cadrul evenimentelor publice care vizează tinerii, considerați grup vulnerabil în ceea ce privește tentațiile legate de consumul de alcool și substanțe. Tinerii manifestă un interes crescut pentru acest exercițiu, sunt receptivi și formulează întrebări relevante, ceea ce ne ajută și pe noi să combatem această tendință de consum, dar ne și arată că aceste intervenții nu doar informează, ci și contribuie activ la reducerea riscurilor și la combaterea fenomenului.”

Părerile participanților la eveniment
„Abia am venit aici, aștept să văd ce o să înceapă, pentru că nu am văzut un program pus și cu orele de la care cântă fiecare. Momentan mi-am luat doar o înghețată, să văd ce îmi mai cumpăr de aici.” – a spus un domn abia venit
„Mi-a plăcut foarte mult programul artistic, copiii din ansamblu au fost minunați. Mă bucur că tradițiile se păstrează și că tinerii sunt implicați.” – a declarat un domn
„Prețurile la mâncare sunt cam exagerate, 25 de lei un kurtos mi se pare prea mult pentru un eveniment local. Putea fi mai ieftin.” – a transmis o doamnă
„Doamnele din Corul Senioarelor au fost minunate. Mă bucur că și noi, cei mai în vârstă, avem loc în astfel de manifestări artistice.” -ne-a spus o doamnă







