România are de ani buni legislație privind incompatibilitatea angajaților la stat și aleșilor. Are și Agenție pentru asta. În realitate, însă, deciziile agenției ANI sunt adesea lipsite de sens și, pentru că așa este legea, nu reglementează adevăratele probleme ale angajării la stat și a aleșilor. În schimb nepotismul există peste tot la stat și nu este reglementat prin lege. De aceea, tot mai des, găsim membrii aceleiași familii angajați la stat, adesea în aceleași instituții sau structuri.
Au existat și la Sibiu când anumiți aleși au fost declarați incompatibili și nu au avut drept de a candida 3 ani, datorită unei legi idioate care se bate cap în cap cu alte legi din România. Viceprimari forțați de alte legi să fie membrii neplătiți în consilii de administrații la școli, care s-au interzi cu interdiții ANI de a candida. Și exemplele pot continua.
România are nevoie de legi privind membrii aceleiași familii și rudele de gradul I angajați la stat. Prea des vedem situații când soț, soție, copii, veri etc sunt angajați în aceeași instituția fie că este Poliție, Armată, ANAF, școli, universitate, spitale etc. Teoretic legislația prevede ceva excepții, dar acestea sunt atent ocolite. Nu găsești șef de departament sau secție care să aibă partenerul de viață sau copilul angajat în structura sa. Dar este angajat la un alt coleg în departament și viceversa. Avem însă și situații când șeful cel mare al instituției are în ogradă la un nivel inferior membrii propriei familii.
Nu putem comenta nimic dacă unul dintre soți sau părinți este angajat la o instituție și celălalt la altă instituție. Dar, adesea, am regăsit în aceeași ogradă mai mulți membrii ai familiei. Să luăm exemple de la Inspectoratul Școlar, unde cam toți inspectorii au membrii familiei prin școli angajați, uneori chiar pe funcții de director. Sau Casa Corpului Didactic.
Sau la Spitalul Județean, unde colcăie de rude. Acolo merită făcut un arbore genealogic și vom vedea că vreo 5 familii ocupă o sumedenie de posturi cu rude până la gradul 2, nași etc. La fel este și în alte instituții din Sibiu.
Poate este vremea ca Guvernul și Parlamentul să schimbe legislația în domeniu. Dar nu o vor face. Atâta timp cât rudele se întind prin toate ministerele. Și majoritatea sunt și afiliați politic.
Revenind la incompatibilitatea din legea actuală, am aflat, de curând, de niște anchete ale ANI îndreptate către angajați de la Inspectoratul Școlar Sibiu. Anchetele nu înseamnă decizii. Ele se fac în urma unei sesizări. Și la sesizări sunt unii care se pricep de minune. Indiferent de soluția anchetelor, tot principiul incompabilității la stat este greșit. Sesizările actuale țintesc aleși locali și județeni care lucrează la stat. Și dacă nu uităm bine, mulți aleși locali și județeni vin din sectorul public. Oamenii i-au ales în cunoștiință de cauză. Să vii acum să îi declari incompatibili mi se pare o tâmpenie, mai ales că la momentul candidaturii au depus declarația de interese.
Din păcate, România nu se mai vindecă.