Asociația Colinele Transilvaniei a lansat oficial proiectul „Educație cu vedere la natură în Colinele Transilvaniei”, o inițiativă complexă menită să readucă natura în viața de zi cu zi a comunităților locale din zona Hârtibaciu – Târnava Mare. Proiectul este derulat în parteneriat cu Fundația ADEPT Transilvania, cu sprijinul Programului Spații Verzi – Componenta Arii Naturale Protejate, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
Proiectul se desfășoară între aprilie și septembrie 2025 și vizează două dintre cele mai valoroase situri Natura 2000 din România – Sighișoara – Târnava Mare (ROSCI0227) și Podișul Hârtibaciului (ROSPA0099), zone recunoscute pentru biodiversitatea lor excepțională și peisajele culturale unice, dar unde legătura dintre om și natură s-a slăbit în ultimii ani.
Colinele Transilvaniei este o iniţiativă membrilor din: Asociaţia Mioritics, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Fundația Biserici Fortificate, WWF România, GAL Dealurile Târnavelor, GAL Microregiunea Hârtibaciu, GAL Podisul Mediaşului, GAL Asociatia Transilvană Braşov Nord și este susținută de 44 UAT-uri și de Consiliile Județene Sibiu, Mureș și Brașov. Destinația este certificată de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului din 2022.
„Educație cu vedere la natură” propune un set de activități menite să inspire, să educe și să mobilizeze:
La Centrul de Educație pentru Biodiversitate Angofa, de lângă Sighișoara, va fi creată o stație multifuncțională de interpretare a naturii, unde copii, localnici și turiști vor putea explora interacțiunea dintre om și ecosistem, prin instalații educative și tururi ghidate.
Evenimentul „Micii ambasadori ai naturii din Colinele Transilvaniei” va aduce împreună 20 de copii din comunitățile locale, care vor învăța în natură despre biodiversitate, interdependențele ecosistemelor și modalități practice de protejare a mediului.
Două vizite de studiu pentru 40 de reprezentanți ai administrațiilor locale și ai unităților de învățământ vor încuraja schimbul de bune practici și integrarea educației ecologice la nivel instituțional.
„Ne-am dorit ca proiectul să fie mai mult decât un simplu loc de popas. Aici, oricine se oprește descoperă că stația de interpretare nu e doar un spațiu frumos amenajat, ci un adevărat model de bună practică. Este dovada că, în orice comunitate, se pot crea locuri care să inspire și să educe, unde oamenii învață cum să ducă mai departe ideea de ecologie și să integreze natura în viața lor de zi cu zi. Pentru că spațiile verzi locale pot deveni, la rândul lor, povești despre grijă și respect față de mediu.” – a explicat Mădălina Marian, responsabilă de proiectele educaționale în Asociația Colinele Transilvaniei.
Proiectul are un impact comunitar și regional semnificativ, vizând direct 45 de localități din județele Sibiu, Mureș și Brașov, cu sute de beneficiari direcți: copii, profesori, autorități locale, membri ai comunităților și familiile acestora.
„Într-un peisaj unic în Europa, oamenii au început să uite legătura profundă pe care o aveau cu natura. Prin acest proiect ne dorim să aducem natura din nou în viața lor de zi cu zi, să le arătăm copiilor și tinerilor cât de fascinantă este biodiversitatea locală și cât de multe oportunități poate oferi protecția mediului pentru viitorul lor.”-a declarat Cristina-Ana Iliescu, Manager Destinație în cadrul Asociației Colinele Transilvaniei.
Colinele Transilvaniei reprezintă un model de dezvoltare durabilă prin ecoturism și implicare comunitară. Întinse între Sibiu, Sighișoara, Rupea și Făgăraș, aceste coline găzduiesc una dintre cele mai mari zone protejate din România, cu peste 500 km de trasee turistice și o moștenire culturală și naturală excepțională.
Site-ul oficial https://www.colinele-transilvaniei.ro/en
Facebook https://www.facebook.com/colineletransilvaniei/
Instagram- https://www.instagram.com/colineletransilvaniei/
YouTube – Colinele Transilvaniei



