După opririle sale în Brașov, Timișoara și București, expoziția itinerantă NEW HOPE semnată de Roman Tolici ajunge la Sibiu. Deschiderea oficială are loc joi, 17 iulie, între orele 15:00 și 17:00, la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal (Strada Tribunei 6), marcând cea de-a patra etapă din traseul național al proiectului.
Născut în 1974, în Republica Moldova, Roman Tolici trăiește și lucrează în București, unde s-a stabilit în anii ’90 ca bursier la Liceul de Artă „Nicolae Tonitza”, urmând apoi cursurile Universității de Artă. De-a lungul carierei, a expus în țări precum Austria, Germania, Cehia și SUA, consolidându-și un stil propriu, marcat de un realism fotografic cu accente lirice și suprarealiste. Este considerat unul dintre exponenții de marcă ai generației artistice emergente din anii 2000.
Organizată de Mobius Gallery și Muzeul Național Brukenthal, cu sprijinul Băncii Transilvania, expoziția NEW HOPE reunește o selecție de lucrări recente semnate de Roman Tolici, unul dintre cei mai apreciați artiști vizuali contemporani din România. Lucrările, realizate în ultimii cinci ani, reflectă o meditație profundă asupra marilor transformări sociale, politice și personale din epoca actuală.
„NEW HOPE devine un spațiu concret, construit atât pe vulnerabilitatea, cât și pe reziliența umană, într-o perioadă în care limitele fizice și spirituale sunt constant provocate”, declară organizatorii. Expoziția surprinde tensiunile lumii contemporane și propune, în același timp, o relectură a speranței, un sentiment pe cât de fragil, pe atât de necesar. „Această nouă serie explorează tocmai acest sentiment abstract și fragil pe care îl numim SPERANȚĂ”, afirmă artistul Roman Tolici.
Criticul de artă și curatorul Diana Marincu evidențiază dimensiunea profund paradoxală a expoziției:
“Noua speranță pe care o invocă Roman Tolici în picturile lui poate fi un concept paradoxal, care conține din start orizontul nemărginit, dar ușor oniric, al unei planete „vindecate” și al unei umanități „adecvate”, dar și limitele indiscutabile ale unei proiecții fracturate de realitatea de pe teren – terenul imaginației contaminate de scenarii apocaliptice și de tensiuni existențiale vizibile. Tolici aduce în scenografia tablourilor lui recente elemente tot mai atent extrase din registrul peisajelor devastate, al unei extincții accelerate a naturii, al Capitalocenului sau Petro-Capitalismului. […] Pictura este, așadar, speranță, iar actul de a picta este activarea unui arsenal întreg de strategii de supraviețuire.”
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu în perioada 17 iulie – 17 august 2025. Spațiul expozițional, recent reorganizat pentru a găzdui proiecte temporare, se redefinește ca o platformă activă pentru discursul artistic contemporan, punând în dialog tradiția cu dinamismul prezentului.
Traseul expoziției va continua în Tulcea, ultimul oraș din acest proiect itinerant care își propune să ducă arta contemporană în comunități diverse din România.