Teatrul de Balet Sibiu își va încheia stagiunea 2024–2025 vineri, 18 iulie, de la ora 21:00, în Piața Mare din Sibiu. Spectacolul de final va fi în aer liber și reunește peste 150 de dansatori, muzicieni, coriști și soliști vocali. Spectacolul intitulat Gală extraordinară de balet și operă, este construit în jurul unui concept semnat de Ovidiu Dragoman, cu coregrafie de Valentin Barteș și asistență coregrafică din partea Sabrinei Rinaldi.
Programul cuprinde patru creații coregrafice originale, dintre care una este realizată în colaborare cu dansatorii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, lucrări muzicale și coregrafice variate, într-un format care alternează momente de balet, fragmente corale și interpretări solistice. De la Marșul Triumfal din Aida, la Dansurile polovțiene de Borodin, O mio babbino caro de Puccini, Habanera din Carmen, Rapsodia Română de George Enescu sau Meine Lippen, sie küssen so heiß de Lehár, publicul va fi condus printr-un parcurs muzical și vizual atent articulat.
Alături de artiștii Teatrului de Balet Sibiu, pe scenă vor urca și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca (condus de Corneliu Felecan), Orchestra Metropolitană din Cluj-Napoca (cu Claudiu Marius Hontilă, maestru concert), precum și invitați speciali – soprana Anna Stănescu, mezzosoprana Marina Dobrescu și baritonul Sebastian Balaj – care vor interpreta arii celebre din repertoriul liric, sub bagheta dirijorului David Crescenzi.
Accesul publicului la eveniment este gratuit, în limita celor 390 de locuri disponibile pe scaune, care se ocupă în ordinea sosirii.
„Spectacolul care va avea loc la Sibiu va reuni patru lucrări coregrafice distincte, fiecare cu un univers propriu, dar legate printr-o viziune comună: dansul ca formă de comunicare viscerală, directă și esențială. Aceste piese vor explora teme precum puterea, fragilitatea, tradiția, comunitatea și apartenența – toate exprimate printr-un limbaj al corpului viu, sincer și expresiv. De la solemnitatea impunătoare a Marșului Triumfal, la introspecția subtilă din L’Arlésienne, de la vitalitatea stilizată a Rapsodiei Române, realizată în colaborare cu dansatorii ansamblului Junii Sibiului, până la forța brută și ritualică din Dansurile polovețiene, întregul demers coregrafic va urmări o evoluție a stărilor, a energiilor și a formelor de expresie scenică. Fiecare lucrare va fi concepută pornind de la identitatea dansatorilor și de la specificul muzical al piesei, cu accent pe dinamică, prezență scenică și autenticitate. Prin aceste patru creații,publicul va fi invitat într-o călătorie senzorială și emoțională, în care corpul va deveni voce, spațiul va prinde sens, iar mișcarea – o formă de adevăr. Pe lângă lucrările coregrafice, serata va include și momente dedicate exclusiv repertoriului de operă și operetă, interpretate vocal. Aceste intervenții muzicale vor aduce un echilibru rafinat programului, oferind publicului o experiență artistică completă, în care dansul și muzica se vor întâlni într-un dialog expresiv, fie prin mișcare, fie prin forța emoțională a vocii.”- a transmis Valentin Barteș, coregraf
Valentin Barteș, coregraf al spectacolului, are o carieră internațională ce acoperă peste trei decenii de activitate scenică și pedagogică. A fost solist la Opera din Cluj-Napoca, Teatrul Național din Zagreb și din Split, artist invitat în SUA și Japonia, unde a fondat un centru de dans profesional. A semnat coregrafii pentru teatre din Europa, Asia și America Latină și este președintele Asociației Culturale Bell Art. La Sibiu este cunoscut publicului pentru coregrafia spectacolelor Spărgătorul de nuci (2023), Rigoletto (2023), Noaptea Valpurgiei (2023), Spărgătorul de nuci (2010), Carmen (2010).
Scurte prezentări ale artiștilor invitați
Anna Stănescu, soprană, este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București și a Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A debutat pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca și a colaborat cu numeroase filarmonici și instituții de operă din țară. Repertoriul său include roluri din operele lui Puccini și Mozart. A cântat alături de dirijori de renume precum David Crescenzi, Tiberiu Soare, Jin Wang, Mihnea Ignat, Adrian Morar, iar vocea sa a fost apreciată până în îndepărtata China, unde a susținut trei concerte în orașul Shenzhen.
Marina Dobrescu, mezzosoprană, și-a început studiile muzicale la vârsta de 7 ani, urmând cursuri de pian și canto la Școala de Muzică din Călărași. A continuat formarea la Colegiul „Ștefan Neaga” din Chișinău și apoi la Academia Corală „V.S. Popov” din Moscova, unde a studiat cu Svetlana Nesterenko. Laureată a mai multor concursuri internaționale de canto, a susținut concerte cu Orchestra Filarmonicii Naționale din Chișinău și, din 2018, este solistă a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.
Sebastian Balaj este bariton al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, pe a cărui scenă a dat viață multor personaje precum Figaro din opera Il Barbiere di Siviglia, Contele Almaviva din opera Le Nozze di Figaro de W.A. Mozart, Belcore din opera L’elisir d’amore de G. Donizetti, Malatesta din opera Don Pasquale de G. Donizetti, Ping din opera Turandot și Marcello din opera La Boheme de Giacomo Puccini și multe altele. A fost invitat pe scenele unor importante instituții din țară, inclusiv Opera din Iași și Timișoara, și a susținut concerte cu numeroase filarmonici din România. Sebastian Balaj este laureat al mai multor competiții internaționale, printre care Concursul Georges Enesco Paris și Hong Kong International Vocal Open Competition.



