27.4 C
Sibiu
miercuri, 16 iulie, 2025

Cimitirul Vesel „se mută” pentru două zile în Muzeul ASTRA din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate
Vizitatorii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului au parte în această săptămână de o întâlnire directă cu spiritul și tradiția. În Gospodăria de țesător de straie vâltorite din Săpânța, aflată în cadrul muzeului sibian, meșterul Stan Ioan Pătraș va muta temporar atelierul celebrului cimitir maramureșean și va lucra la o cruce nouă, asemenea celor care colorează și povestesc viețile săpânțenilor în stilul atât de cunoscut al Cimitirului Vesel. Alături de el se va afla și soția sa, Anamaria Stan, iscusită în lucrul textilelor și naratoare autentică a poveștilor din nordul țării.

Meșterul crucer, care duce mai departe numele și meseria lui Stan Ioan Pătraș, creatorul conceptului de „cruce veselă”, îmbină cioplirea lemnului, pictura viu colorată și epitafurile cu haz și adevăr, care spun, pe tonuri ironice sau duioase, esența vieții celor plecați „în ceie lume”. Aceste epitafuri redau virtuțile, viciile, meșteșugurile și întâmplările definitorii ale săpânțenilor, transformând cimitirul într-un jurnal vizual al unui secol de viață rurală românească.

Primul Stan Ioan Pătraș a fost urmat de ucenicul său, Dumitru Pop-Tincu și de actualul Stan Ioan Pătraș, care cioplește lemnul, îl vopsește, concepe și transcrie epitafuri. Cum sunt deja multe cruci învechite, uneori meșterul face și muncă de restaurare. Atelierul său din Săpânța se află în curtea Casei Memoriale „Stan Ioan Pătraș”.

Publicul este invitat să participe la demonstrațiile meșteșugărești vineri, între orele 14:00 și 18:00 și sâmbătă între 11:00 și 18:00, în cadrul unui eveniment care aduce în prim-plan nu doar tehnica realizării crucilor vesele, ci și filosofia profundă din spatele acestora: acceptarea morții cu umor, împăcare și umanitate.

Cimitirul Vesel din Săpânța este un spațiu care a devenit celebru în întreaga lume pentru modul original în care abordează trecerea în neființă, cu mesaje care provoacă râsul și lacrima deopotrivă, într-un spectacol vizual și emoțional inconfundabil.

Evenimentul are loc în cadrul programului de animare a muzeului și promovare a patrimoniului viu românesc, organizat de Muzeul ASTRA.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri