21.3 C
Sibiu
miercuri, 16 iulie, 2025

Doliu în comunitatea literară: poetul Mircea Florin Șandru a fost înmormântat astăzi

Știri din Județ

Publicitate
Astăzi, comunitatea din Cârțișoara și întreaga lume literară au spus rămas bun poetului și jurnalistului Mircea Florin Șandru, care a trecut la cele veșnice. Anunțul a fost făcut astăzi de Primăria Comunei Cârțișoara, locul unde poetul a copilărit și și-a trăit adolescența. Mircea Florin Șandru a fost o voce distinctă a poeziei românești contemporane, cunoscut pentru sensibilitatea și profunzimea versurilor sale, izvorâte adesea din iubirea necondiționată față de Cârțișoara.

Născut 20 aprilie în anul 1949, Mircea Florin Șandru a fost o voce distinctă a poeziei românești contemporane, cunoscut pentru sensibilitatea și profunzimea versurilor sale, izvorâte adesea din iubirea necondiționată față de satul natal, Cârțișoara. Aici, printre munți și fânețe, printre oameni simpli și tradiții vii, poetul a găsit, de-a lungul vieții, liniște, inspirație și rădăcini. Aici și-a trăit copilăria și adolescența, iar în scrierile sale, locurile și trăirile din acea perioadă au fost adesea rechemate cu o emoție care a atins sufletul cititorilor.

Mircea Florin Șandru a publicat de-a lungul vieții numeroase volume de poezie, apreciate atât de public, cât și de critici, pentru frumusețea limbajului și autenticitatea mesajului. Versurile sale rămân ca o moștenire vie, un legământ între trecut și viitor, între omul simplu și eternitatea cuvântului.

Mircea Florin Șandru s-a născut la 20 aprilie 1949, în orașul Făgăraș, într-o familie de învățători. Copilăria și adolescența și le-a petrecut în Cârțișoara, satul care avea să-i devină sursă de inspirație literară pentru întreaga viață.

A urmat Școala generală „Badea Cârțan” din Cârțișoara (1956–1963), apoi Liceul „Ion Codru Drăgușanu” din Victoria (1963–1967). Și-a continuat studiile la Universitatea Transilvania din Brașov, specializarea Electromecanică (1967–1972), iar mai târziu a fost student la Facultatea de Filosofie a Universității București (1972–1974), fără a finaliza cursurile. De asemenea, a beneficiat de formare internațională, urmând studii la Washington D.C. în 1974 și la New York în 1977. În 1996 a participat la un stagiu de pregătire la Centrul de Cercetare și Analiză al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, iar în 2003 a urmat un program de perfecționare la Institutul Național de Administrație (INA) din București. De asemenea a fost memebru al Uniunii Scriitorilor din România începând cu anul 1976.

Poet sensibil și profund, Mircea Florin Șandru a rămas o voce importantă a literaturii române contemporane, legat sufletește de satul natal, Cârțișoara, pe care l-a evocat cu emoție în multe dintre versurile sale.

Printre cele mai importante volume publicate de poet se regăsesc

„Elegie pentru puterea orașului” (1974) – debut editorial, volum care l-a impus în literatura română contemporană.
„Flacăra de magneziu” (1980) și „Trupuri pe ecranul de radar” (1982) – ilustrând perioada de maturizare poetică.
„Legătura de sânge” (1989) și „Podul Grant” (1992) – creații cu puternic impact tematic și stilistic.
„Rugă pentru cei blânzi” (1999) și „O fiară desăvârșită” (2001) – marcând revenirea sa în prim-planul liricii postdecembriste.
„Caut un loc curat” (2016) și „Dumnezeu vine și pleacă” (2017) – antologii de autor care reunesc esența operei sale.
„Să mă întorc acasă (2021)” și „Casă în cer” (2022) – ultimele sale volume, cu o poezie profundă, meditativă, apropiată de rădăcinile sale spirituale.

Mircea Florin Șandru ( 1949- 2025), fiu al comunei Cârțișoara!

„Astăzi, l-am condus pe ultimul drum pe marele poet Mircea Florin Șandru, autorul a numeroase versuri izvorâte din dragostea pentru Cârțișoara, locul copilăriei și adolescenței sale, un loc tare drag poetului, unde a găsit de-a lungul vieții liniște și inspirație. Mircea Florin Șandru rămâne o voce importantă a literaturii române contemporane, iar creațiile sale continuă să emoționeze și să inspire cititorii.

Dumnezeu să-l odihnească !” – mesajul transmis de Primăria Cârțișoara

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri