Pacienții internați în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu vor beneficia, în curând, de un sistem modern și igienic de servire a hranei, în urma unei investiții de 304.000 de lei. Proiectul are scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite pacienților și de a se alinia standardelor europene în domeniu. În acest sens, au fost achiziționate tăvi individuale, cu veselă inclusă, izolată termic, precum și un sistem de spălare și dezinfecție înaltă, adaptată specificului infecțios al pacienților internați.
Concret, spitalul a achiziționat un sistem complet format din tăvi individuale termoizolante cu veselă inclusă, echipamente pentru transportul hranei în siguranță, precum și o mașină de spălat tip tunel, cu sistem de dezinfecție profesională. Noul sistem răspunde cerințelor stricte impuse de normele HACCP privind siguranța alimentară, menținând lanțul termic al alimentelor până în momentul servirii la pat.
„Îmbunătățirea condițiilor hoteliere, reflectate atât în spitalizarea pacienților în saloane cu dotări moderne, cât și într-o hrană bine preparată, servită în condiții igienico-sanitare, au fost dintotdeauna dezideratele care ne-au ghidat, astfel încât bolnavii care se adresează spitalului nostru să beneficieze de tot ce este mai bun pentru a-și redobândi sănătatea. Ne bucurăm așadar că vom reuși să le servim masa în tăvi individuale, moderne, compartimentate în asa fel încât să includă recipiente specifice, adaptate fiecărui preparat servit. Este un pas în plus în demersul nostru de a ne alinia standardelor europene de nivel înalt și sperăm ca pacienții noștri sa aprecieze acest sistem modern de servire a mesei.”- a declarat Cristian Roman, Manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
„Prin introducerea livrării hranei pacienţilor în tăvi termoizolante, cu destinaţie exactă pentru fiecare pacient în parte, se vor îndeplini cerinţele şi standardele impuse de HACCP (reprezentând punctele critice de risc ridicat în alimentaţia publică) în ceea ce priveşte lanţul termic al mâncării gătite. Acesta se realizează prin sistemul de porţionare în tӑvi compacte, iar mâncarea porţionată se menţine caldă datorită tăvilor termoizolante. Acest sistem impune spălarea centralizată a tăvilor şi farfuriilor care se întorc de pe secţii, într-o maşină de spălat tip tunel, având contact cu apă şi detergent, în scopul efectuării atât a unei dezinfecţii termice, cât şi a unei dezinfecţii chimice, cu detergenţi profesionali, cu o dozare strictă controlată.” – precizează dr. Maria Hirist, medic epidemiolog.
Sistemul va deveni operațional imediat după finalizarea concursului pentru angajarea personalului necesar. Potrivit medicului epidemiolog dr. Maria Hirist, procesul va asigura un circuit controlat și o igienizare riguroasă, atât termică, cât și chimică, a veselei refolosibile.
Spitalul deservește anual aproximativ 4.000 de pacienți internați în regim de spitalizare continuă, oferind meniuri variate adaptate regimurilor alimentare impuse de afecțiuni precum tuberculoza, diabetul sau bolile hepatice. Potrivit evaluărilor lunare, peste 90% dintre pacienți acordă calificative de „foarte bine” și „bine” hranei primite în spital.
Noua investiție vizează nu doar confortul pacientului, ci și sustenabilitatea prin reducerea deșeurilor rezultate din procesul de servire a mesei. Astfel, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu face un nou pas spre transformarea într-o unitate medicală „verde”, responsabilă față de mediu.





