Mulțimi de credincioși au participat astăzi la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, cu ocazia prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, în Duminica a 6-a după Rusalii. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Marius-Ioan Dobrin, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici”, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.
Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” și slujitori ai Catedralei.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Laurențiu a vorbit despre viața, minunile și mărturia Sfântului Proroc Ilie, descriindu-l drept „mare între proroci” și „al doilea Înaintemergător al Mântuitorului”. Ierarhul a subliniat curajul prorocului de a-i mustra pe împăratul și împărăteasa vremii pentru închinarea la zei străini și a evidențiat importanța mărturisirii credinței adevărate.
Totodată, predica a făcut legătura între Evanghelia vindecării paraliticului din Capernaum și realitățile spirituale contemporane:
„(…) Prin cuvintele «Îndrăzneşte, fiule, iertate îţi sunt ţie păcatele!», Mântuitorul ne adresează un mesaj nouă, tuturor, atunci când ne aflăm în stare de neputinţă, în stare de slăbiciune, în stare de imposibilitate de a ne îndruma, de a ne duce singuri, aşteptând ajutorul şi mântuirea Lui prin cele două elemente, prin cele două vindecări, adică vindecarea sufletească pentru ca să obţinem vindecarea trupească. (…) Ori de câte ori ne îndreptăm gândul spre Dumnezeu, ori de câte ori ne îndreptăm atenţia spre Biserica lui Hristos, ori de câte ori ne pregătim ca să ne apropiem de Sfânta Împărtăşanie, primim acest mesaj: «Îndrăzneşte, fiule!». Nici nu se poate să fie altă binecuvântare mai puternică şi mai apropiată de fiinţa noastră decât această chemare. Deci, în momentul în care dorim să ne apropiem de Hristos, să ne eliberăm de povara păcatelor care atrage după sine şi povara neputinţelor trupeşti, noi primim această binecuvântare, iar îndrăzneala nu este altceva decât primul pas spre vindecare.”-a subliniat ierarhul
Credincioșii prezenți au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aflate în Catedrala Mitropolitană, și mulți dintre ei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului.
Sărbătoarea Sfântului Ilie a fost astfel marcată cu evlavie, rugăciune și comuniune, întărind legătura credincioșilor cu valorile profunde ale credinței ortodoxe.
Sursa foto: Mitropolia Ardealului



