19.1 C
Sibiu
joi, 24 iulie, 2025

Anchetă jurnalistică: Studenții ULBS acuză probleme la Facultatea de Științe Agricole, conducerea neagă

Știri din Județ

Publicitate
Un scandal de proporții se conturează în inima uneia dintre cele mai respectate instituții de învățământ superior din România. La Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului (SAIAPM) din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), mai mulți studenți, absolvenți și părinți o acuză pe conf. univ. dr. Enikő Gáspár de absențe repetate de la cursuri, predare prin delegare către persoane neacreditate, presiuni psihologice și practici cu potențial de conflict de interese. De cealaltă parte, conducerea facultății și rectorul universității minimalizează gravitatea acuzațiilor și invocă lipsa unor sesizări oficiale. Ce ascunde, de fapt, tăcerea de până acum?

„Educație” contra cost – din buzunarul studenților

În ultimii ani, mai multe generații de studenți ai specializării Inginerie și Protecția Mediului (IPMA) au fost obligate, conform mărturiilor adunate de Sibiu Independent, să se deplaseze pe cont propriu din Sibiu la Mediaș pentru activități didactice cu doamna conferențiar Enikő Gáspár, șefă a stației de epurare de la Apa Târnavei Mari SA. Studenții reclamă că aceasta lipsea de la unele cursurile oficiale din orar din Sibiu, iar la deplasările la compania de la Mediaș, studenții susțin că adesea o subalternă a sa – o angajată din cadrul Stației de epurare fără statut didactic, ținea orele de laborator și cursuri dictând studenților materia, ce trebuia predată.

„Mergeam cu trenul, cu mașinile personale, ne puneam banii pentru motorină. Dacă nu veneam, ne amenința că nu ne trece la materie și că le va spune altor profesori să nu ne treacă nici ei”, povestește o absolventă sub protecția anonimatului.

Repetarea deplasărilor la aceeași stație – în primul an la Microbiologie, în semestrul I al anului 4 în cadrul cursurilor de Managementul apelor uzate și a cursului de Managementul ecologic al calității mediului, dar și în semestru II la cursul Studii de impact și Audit de mediu – este, în opinia studenților, nu doar obositoare și costisitoare, ci și complet lipsită de justificare academică, mai ales după inaugurarea unui nou corp modern de clădire cu laboratoare la Rusciori.

Doamna Gaspar are contract de muncă din 2011 la Apa Târnavei Mari SA, dar anterior și la ULBS. Legislația permite persoanelor să aibă multiple contracte de muncă, chiar și de 8 ore fiecare. Efectiv, însă, este discutabil cum se acoperă aceste ore de lucru.

De ce nu s-a sesizat nimeni oficial? Frica

Părinții unor studenți afirmă că au evitat să facă sesizări scrise de teama represaliilor asupra copiilor lor. Atmosfera în cadrul facultății este descrisă ca fiind dominată de presiune și teroare psihologică:

„Doamna Gaspar amenința mereu că va vorbi cu decanul și că nu ne vom putea susține licența dacă nu ne supunem. Nu era o alegere să mergi la Mediaș – era o obligație neoficială, dar clară. Nu aveai încotro”, mai spun surse din rândul foștilor studenți.

Ca o coincidență, după ce SIBIU INDEPENDENT a pornit investigația de presă pe acest caz și a cerut oficial puncte de vedere de la rectorat și conducerea facultății, asupra studenților a început un val de presiuni din partea respectivului cadru didactic, direct și prin intermediari. Studenții au fost presați și amenințați de terțe persoane, să spună cine a vorbit cu presa. De asemenea, li s-a impus să semneze un document prin care să spună că s-au deplasat la Mediaș de bună voie pe banii lor toți anii de facultate.

Un stilou și o brățară Pandora: cadouri sub presiune înainte de licență

Punctul culminant a fost atins vara aceasta, când două studente au organizat, potrivit mai multor martori, o colectă de bani pentru a-i cumpăra doamnei Gáspár un set de cadouri costisitoare: un stilou Parker gravat, o brățară Pandora și un aranjament floral. Acestea i-au fost oferite chiar înainte de examenul de licență, într-un gest perceput de mulți colegi drept o formă de „investiție” în indulgența la notare.

După ce jurnaliștii au început să investigheze unii studenți afirmă că doamna Gáspár a făcut presiuni asupra studenților să semneze un tabel prin care să declare că gestul a fost inițiativa lor și că ea nu a solicitat nimic. Totodată, mai mulți studenți reclamă amenințări legate de procese pentru defăimare.

Cadrul didactic neagă acuzațiile

Conf. univ. dr. Enikő Gáspár a răspuns acuzațiilor aduse: „Am acordul semnat de studenți, la începutul anului universitar, asupra chestiunilor semnalate. Mi se pare, cel puțin ciudat, ca situațiile sesizate să nu-mi fi fost niciodată aduse la cunoștință, în mod direct, de studenți și nici nu am cunoștință ca acestea să fi fost comunicate către conducerea Universității „Lucian Blaga” Sibiu. Este neobișnuit ca, într-un mediu universitar, sesizările să vină din partea părinților, atâta timp cât studenții sunt majori și răspund, în mod direct, de faptele lor.

Menționez faptul că activitatea mea contractuală nu contravine prevederilor legale.
Așa cum ați precizat, ați primit puncte de vedere din partea angajatorului meu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu / Facultatea SAIAPM, la care mă raliez.”

Doar că SIBIU INDEPENDENT a intrat în posesia unui document circulat studenților, după ce am cerut Universității un punct de vedere pe subiect, prin care aceștia sunt somați să semneze că au știut în toți anii de școală despre cerințele privind transportul la Mediaș. Acesta este datat 2 iulie 2025 și prin el, studenții declară că au fost de acord de la începutul școlii cu toate deplasările în teren cu mașini personale la cursurile doamnei Gaspar.

Răspunsuri oficiale: între negare și relativizare

Rectorul ULBS, Sorin Radu, a declarat pentru presă că este „prima dată când aude despre această situație” și a subliniat că „există canale interne pentru sesizări”, părând să deplângă faptul că aceste chestiuni au ajuns în spațiul public. În același ton, decanul Camelia Sava a respins categoric acuzațiile, invocând un acord de colaborare cu Apa Târnavei Mari încheiat abia în 2022 și subliniind că activitățile practice ar fi fost „benefice” pentru studenți.

„Studenții și-au exprimat dorința de a participa”, se afirmă într-un punct de vedere transmis publicației Sibiu Independent de decanul facultății, Camelia Sava. În realitate, însă, mărturiile studenților spun cu totul altceva: „Nu ne întreba nimeni nimic. Ni se impunea, sub amenințarea că nu vom fi trecuți la examen.”

Sorin Radu, rectorul ULBS: „Situația semnalată la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului este una nouă pentru mine, fiindcă anterior nu am primit nicio notificare în acest sens, motiv pentru care facem verificări. Doresc însă să fac o precizare care vizează un principiu general pe care îl aplicăm la ULBS – și anume, colaborarea cu mediul economic. Există foarte multe programe de studii ale universității care facilitează aplicațiile practice prin aceste parteneriate cu mediul privat și autorități publice, în beneficiul studenților noștri, care sunt expuși astfel la studii reale de caz.

În acest context, îmi exprim regretul față de acei membri ai comunității universitare care decid să transforme în subiecte de presă situații pe care la fel de bine le puteau aduce la cunoștință și prin mijloace interne.Revin și pe această cale cu precizarea că, în comunitatea academică, există mecanisme stipulate la nivel de Cartă Universitară, care fac posibilă semnalarea oricăror abateri”. „

Camelia Sava, decan SAIAPM: „Nu am primit niciodată sesizări oficiale sau plângeri în acest sens, dimpotrivă. Studenții au fost întrebați și și-au exprimat dorinţa de a participa la activități, opțiunea lor fiind aceea de a efectua deplasarea cu maşinile proprietate personală, fără a se pune problema vreunui decont sau a vreunei plăți, care să fie revendicate către Universitate și fără accesarea facilităților oferite de transportul în comun”

Sava a mai precizat în răspunsul său: „Nu există niciun acord semnat pentru delegarea atribuţiilor cadrului didactic vizat de ancheta dumneavoastră către o altă persoană și nici nu se pune problema ca orele de curs să fie efectuate de o altă persoană. Această chestiune nu este valabilă nici în cadrul vizitelor / activităților desfășurate de studenți la societatea economică. Bineînţeles că pe parcursul activităților practice, sunt cazuri în care este nevoie de ajutor / asistență, iar în acest context este posibil să fi fost solicitat ajutorul colegilor de la societatea economică pentru chestiuni punctuale, însă fără a se pune problema ca aceştia să înlocuiască cadrul didactic, sau să desfăşoare activități cu studenţii în locul lui.”

Totuși, nici conducerea Universității, nici a Facultății nu au pus public la dispoziție reporterilor documente semnate de studenți care să ateste acceptul acestora din 2022 de a participa la aceste deplasări la Mediaș. Așa cum am arătat anterior, singurul document care ne-a parvenit pe surse este cel creat în 2 iulie 2025, după ce SIBIU INDEPENDENT a făcut solicitatea oficială a unui punct de vedere.

O schemă cu beneficii personale?

Situația devine și mai suspectă prin constatarea că locația acestor „aplicații practice” nu este altceva decât locul de muncă secund al cadrului didactic. Deși parteneriate între universități și agenți economici sunt firești și utile, în acest caz, conf. univ. Enikő Gáspár pare să fi transformat colaborarea într-o oportunitate personală de a-și reduce naveta, a-și delega sarcinile și, eventual, de a cultiva un climat de obediență în rândul studenților.

Între timp, laboratoarele moderne de la sediul nou al facultății din Rusciori, recent prezentate ca „mândria universității”, sunt subutilizate.

ULBS a investit milioane în noul complex de la Rusciori

Timpul tăcerii a trecut

Acest caz nu este doar despre un profesor și niște probleme punctuale. Este despre un întreg sistem care a permis, tăcut și complice, perpetuarea unor abuzuri sub acoperirea „metodelor moderne de predare practică”. Este despre studenți vulnerabili, care în loc să fie protejați și susținuți, au fost presați să tacă și să suporte.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu are datoria să ancheteze cu transparență aceste fapte, să ia măsuri corecte și să restabilească încrederea în calitatea actului educațional. În joc nu este doar imaginea unei instituții – ci viitorul unor tineri care merită respect, nu dispreț.

Redacția Sibiu Independent solicită public:

  • demararea unei anchete independente de către ULBS,
  • publicarea raportului complet al verificărilor,
  • evaluarea situației de conflict de interese,
  • și un audit privind utilizarea facilităților didactice moderne din Rusciori și Sibiu comparativ cu activitățile externe.

Pentru studenți, viitorul nu se predă de la distanță, și nici nu se impune prin teamă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri