Muzeul Național Brukenthal anunță un moment deosebit în viața culturală a Sibiului: vineri, 25 iulie de la ora 12:00, în Palatul Brukenthal din Piața Mare, va avea loc vernisajul expoziției „Moștenirea Baronului. Breviarul Brukenthal”. Vernisajul va fi curatoriat de Alexandru Munteanu și Alexandru Constantin Chituță.
Expoziția marchează aniversarea a 304 ani de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul celui mai vechi muzeu din România. Cu această ocazie, publicul va avea acces la una dintre cele mai valoroase comori bibliografice aflate pe teritoriul țării și anume Breviarul Brukenthal (Ms. 761), o bijuterie a Renașterii flamande, achiziționată de baron în jurul anilor 1785-1786.
Realizat între 1515-1520, breviarul este un exemplar somptuos al genului „Liber Horarum” (Carte a Orelor), destinat devoțiunii private în rândul nobilimii europene. Decorat de maeștri miniaturiști ai școlii Ghent-Bruges precum Gerard Horenbout, Simon Marmion, Alexander și Simon Bening. Manuscrisul impresionează prin cele 630 de pagini scrise pe pergament din piele de ied, împodobite cu 118 miniaturi pe întreaga pagină, pigmenți de aur și rame florale spectaculoase.
În paginile sale, sunt reprezentate episoade biblice esențiale, de la Patimile lui Iisus, până la scene rarisime precum Încoronarea Fecioarei Maria de Sfânta Treime (p. 346), ori moartea omului și separarea sufletului de trup (p. 413). Breviarul include și fragmente din toate cele patru evanghelii, psalmi de pocăință, slujbe liturgice și rugăciuni dedicate sfinților.
De o valoare istorică, artistică și spirituală excepțională, manuscrisul este considerat un punct culminant al artei flamande de carte de la finalul Evului Mediu și începutul Renașterii. Deși exteriorul său este sobru, conținutul fascinează prin bogăția detaliului și intensitatea expresivă, oferind vizitatorilor o veritabilă fereastră spre lumea spirituală și artistică a Europei de acum 500 de ani.
Evenimentul face parte dintr-un program început în 2023 de managerul de atunci al muzeului, Alexandru Constantin Chituță, vizând expunerea lunară a incunabulelor din vasta Bibliotecă Brukenthal, una dintre cele mai bogate colecții din Europa Centrală.
Vizitarea acestei expoziții unice este o ocazie rară pentru publicul larg de a păși în intimitatea unei epoci în care arta, credința și meșteșugul se contopeau în moduri greu de egalat.