În urma unei investiții importante prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu a fost dotat cu mobilier și echipamente moderne. Însă, două rapoarte de audit intern scot la iveală o serie de nereguli grave în ceea ce privește gestionarea obiectelor înlocuite. O mare parte din mobilierul vechi nu a fost casat sau valorificat, ci a fost abandonat și distrus, fără respectarea procedurilor legale. Cel puțin așa a declarat directoarea școlii auditorilor trimiși de Primăria Sibiu și de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.
Potrivit documentelor întocmite de auditorii al Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat din Municipiul Sibiu (SPAUIPS) și de la IȘJ Sibiu, conducerea colegiului a primit prin PNRR 1553 de seturi pupitru individual cu scaun pentru elevi, 62 de catedre și 62 de table interactive. Dintre acestea, au fost transferate către alte unități școlare doar 253 de seturi pupitru cu scaun, 3 catedre și 3 table magnetice.
Au dispărut peste 1400 de piese de mobilier și table
Restul – adică 1300 de seturi pupitru cu scaun, 59 de catedre și 59 de table – nu se regăsesc în niciun document de casare, valorificare sau transfer. Auditorii au constatat, potrivit declarației conducerii școlii, că mobilierul vechi a fost scos în curtea instituției, abandonat în aer liber și, în cele din urmă, complet degradat din cauza condițiilor meteorologice.
„Nu există proces-verbal de constatare, de scoatere din funcțiune sau de casare. Bunurile nu au fost transmise spre valorificare sau casare către administrația publică locală și nici nu au fost analizate posibilitățile de valorificare ca deșeu reciclabil”, se arată în raport.
Mai grav, bunurile distruse figurează încă în contabilitatea instituției, ceea ce poate atrage calificarea situației drept abatere financiară sau chiar prejudiciu.
Auditorii Primăriei Sibiu au cerut măsuri și mai multe documente
Auditul solicită conducerii colegiului să prezinte justificări scrise pentru modul în care a fost gestionat mobilierul, să inițieze procedura legală de casare și să corecteze evidențele contabile. De asemenea, se recomandă inventarierea completă a patrimoniului unității de învățământ și adoptarea unor proceduri clare pentru gestionarea bunurilor publice.
Situația scoate în evidență o problemă recurentă în sistemul de învățământ românesc: gestionarea defectuoasă a resurselor publice și lipsa unei culturi instituționale a transparenței și responsabilității. Modernizarea unităților școlare nu ar trebui să se facă cu prețul risipei și fără respectarea legii. Administrația locală și Inspectoratul Școlar Județean sunt așteptate să ia măsuri clare în acest caz.
Directoarea Colegiului Octavian Goga din Sibiu ceartă jurnaliștii în loc să dea răspunsuri
Am cerut să avem acces oficial la raportul de audit, Primăriei Sibiu, serviciului Școli, dar am fost refuzați pe motiv că documentul aparține conform legislației școlii verificate. Am cerut documentul și la toată conducerea Colegiului Octavian Goga din Sibiu. Am cerut directoarei Maier și declarația ei de avere și cea de interese pe anul 2025.
Surpriză! Directoarea, în răspunsul ei, ne ceartă pentru un articol anterior publicat de noi, în care SIBIU INDEPENDENT făcea dezvăluiri, cu fotografii, despre cum se mutau cărțile bibliotecilor din Colegiul. (CITEȘTE AICI). Și ne cere să ne dezvăluim sursele. O asigurăm și pe această cale că ne facem profesia de jurnaliști conform legii și deonotologiei profesionale. Iar documentele publice pe care le-am solicitat conform legii NU le-a oferit.
Răspunsul directoarei Maier nu are nimic de-a face cu solicitarea de presă făcută:
„Cu privire la corecta documentare a unui articol de presă, apreciem că s-ar fi impus o
cerere asemănătoare şi înaintea publicării primului articol care a pus Colegiul Național
„Octavian Goga” şi conducerea într-o imagine nefavorabilă în ochii opiniei publice. În acest sens, vă rugăm, la rândul nostru, să ne comunicați care sunt persoanele care v-au furnizat documente, informații și fotografii pe care v-ați bazat documentarea anterioară.
Deontologia profesiei dumneavoastră recomandă verificarea unei informații în trei
surse independente, pentru a se asigura că publicația care este mai presus de suspiciunea de articole la comandă, nu se expune la manipulări și prin aceasta la vulnerabilizări inutile.
Cu deosebită considerație,
Director,
Prof. Maier Nicoleta-Elena”