Este ușor ca mereu să aruncăm vina pe natură, pe Dumnezeu pentru inundații. La asta se pricep toți, inclusiv cei din instituțiile statului. Adevărul este că inundațiile istorice din Cisnădioara din 26 iulie 2025 au vinovați în rândul instituțiilor statului. Același stat care se spală pe mâini la orice problemă și aruncă problema în ograda cetățenilor.
Concret, râul Cisnădie, care traversează Cisnădioara sub forma unui pârâu care nu depășește 5 cm adâncime de obicei a ajuns la 4 metri sâmbătă. Pe parcursul localității râul are construită o vale, pe o parte din sat cu beton, pe alta din pământ, naturală. Construcția adâncă cu maluri întărite din beton s-a făcut în comunism.
La 35 de ani de la Revoluție și după multe sesizări către Apele Române, administratorii statului a acestor ape curgătoare, investițiile în zonă au lipsit cu desăvârșire. Cetățenii care au acum casele inundate, mobilier distrus, mașini luate de ape și avariate, garduri și podețe spulberate arată cu toții cu degetul spre Apele Române.
Sesizări au fost, cum nu s-a mișcat un deget de la Apele Române la capitolul investiții, oamenii au început să își facă ei diguri pe mal. Imediat au apărut Apele Române la vremea respectivă să dea amenzi sau să amenințe pentru că intervențiile nu erau legale. După inundațiile de sâmbătă, maluri întregi de pământ pe secțiunile din sat care nu aveau beton turnat în comunism au fost luate cu totul.
Există stâlpi de electricitate în pericol să cadă. Drumuri din sat care stau să se prăbușească. Podețe care abia se țin. Ieri localnicii sunau disperați la 112 pentru că un stâlp de curent era să se prăbușească după ce apa a distrus un mal de pământ. Nu i-a interesat pe cei de la Electrica. După multe intervenții, că așa merge la noi, a apărut viceprimarul orașului Cisnădie, de care ține Cisnădioara. El, fost lucrător Electrica, a făcut intervenții pentru a veni un echipaj.
Să analizăm și reacția autorităților locale. ISU Sibiu a trimis motopompe și câțiva pompieri. Grosul pompierilor însă au venit de la Serviciul voluntar din Cisnădie. Dar primarul nou ales, Mircea Orlățan nu a fost văzut. A postat pe Facebook-ul său empatic despre locuitorii de la strada Salond. Când de fapt și alte străzi au fost mult mai rău afectate de inundații, semn că habar nu avea ce s-a întâmplat.
Nu au fost văzuți reprezentanți ai Prefecturii Sibiu. Deși sunt oamenii Guvernului în teritoriu și în caz de inundații ar trebui să fie primii la fața locului să coordoneze planul de măsuri necesar.
Ca de obicei, oamenii au rămas să își facă singuri treaba alături de pompieri. După ce SIBIU INDEPENDENT a postat în exclusivitate imagini și video de la fața locului, mesajele oamenilor din Sibiu și din țară au curs grămadă. Majoritatea arată cu degetul spre Apele Române, instituție implicată recent într-un alt scandal în Dâmbovița. Și oamenii au dreptate. Au declarat toți din Guvern, ministere și Apele Române că apele curgătoare sunt ale statului și oamenii nu pot lua apă din râuri fără să plătească. Cazul cultivatorilor de legume din sub este deja celebru. Bun. Așa să fie. Dar acum, la inundații, apele astea curgătoare nu sunt tot ale statului?
Cine plătește despăgubiri oamenilor? Guvernul dă tot mai rar despăguniri la inundații și aruncă problema pe oameni. Să își facă asigurări de locuințe. Poate că mulți au asemenea asigurări obligatorii în Cisnădioara. Și poate asiguratorii le vor da ceva bani cu greu. Dar, vinovații cine sunt că apele râului au crescut? Că nu au fost făcute la timp lucrări de amenajare și protecție a malurilor? A lui Dumnezeu?
Statul Român reușește de 35 de ani prin instituțiile sale să se auto-declare nevinovat în orice problemă. Deși este vinovat. Din păcate sistemul de justiție de la noi nu este suficient de separat de celelalte puteri ale statului. Pentru că în astfel de situații ar trebui să vedem procese contra instituțiilor statului. Moral, ar trebui să vedem și niște demisii de onoare. Aiurea!
Oamenii vor rămâne cu nămolul în case, cu distrugerile și vor repara totul pe banii lor. Vor reface și malurile ca să nu le cadă casele în râu, deși este treaba statului, mai exact Apele Române. Apropo cine a fost de la Apele Române ieri la Cisnădioara la inundații?