24.1 C
Sibiu
duminică, 27 iulie, 2025

Reacții în lanț după editorialul „Cum am văzut realitatea cruntă din interiorul Spitalului Județean Sibiu”: Pacienții confirmă, conducerea anunță că ascultă pacienții

Știri din Județ

Publicitate
Un val de reacții a fost stârnit în spațiul public sibian după publicarea editorialului „Cum am văzut realitatea cruntă din interiorul Spitalului Județean Sibiu, secția UPU” în ziarul Sibiu Independent. Zeci de comentarii din partea cetățenilor au confirmat, completat sau nuanțat realitatea descrisă în articol, vorbind despre umilințe, ore pierdute pe holuri, personal nepăsător, dar și despre medici dedicați care luptă în condiții dificile.

„Exeperiență de coșmar” sau „o clipă de răgaz”: pacienții împărțiți între recunoștință și revoltă

Printre mesajele postate de sibieni pe rețelele sociale, se regăsesc mărturii tulburătoare:

„Exeperiența de c***t. Dacă știi asistente, intri la doctor. Dacă nu, îți pierzi ore din viață pe holurile arhiaglomerate.” – scrie R. F., referindu-se la o așteptare de șase ore urmată de un consult de opt minute.

„Ferească Dumnezeu să ajungi acolo, că ai sentimentul că numai Bunul Dumnezeu te mai scapă.” – completează un alt comentator, G. I.

Pe de altă parte, alți pacienți au ținut să scoată în evidență implicarea unor cadre medicale:

„Am fost la un pas de moarte… dar medicii au fost foarte buni și și-au dat interesul, mai ales la Oncologie. Tot respectul.” – mărturisește T. N.

„Am avut noroc cu o asistentă extraordinară la UPU, medicii și ceilalți s-au purtat exemplar.” – adaugă A. M., subliniind că există și profesioniști dedicați.

Unde sunt cabinetele pentru urgențe minore?

Sibienii au comentat și despre lipsa de medici la UPU pentru urgențe minore, dar și de lipsa centrelor de permanență din oraș. Ultimul a fost desființat anul trecut.

„Stăm 7 ore pentru o afecțiune urgentă, dar minoră. De ce nu există în cartiere cabinete pentru urgențe minore?” – J. M.

„Mergeam la Cedonia pentru urgențe mai ușoare. Și nu stăteam așa mult. Acum nu mai ai unde merge decât la Spital la urgențe” – C. P.

Critici pentru organizare, pregătire și lipsa empatiei

Comentariile vizează deseori lipsa organizării, volumul de muncă, dar și atitudinea personalului. Se menționează în mod repetat că personalul auxiliar sau unele asistente nu sunt suficient de bine pregătite:

„Nu mai judecați oamenii care spun adevărul. Unele asistente nu știu să pună o branulă. Te chinuie de te ia naiba.” – povestește M.F. , adăugând că după o operație a fost jignită chiar de o asistentă.

„Unde este liceul sanitar? Acum fac școala de postliceală pe bandă rulantă. După aceea, te miri că nu îți nimerește vena.” – întreabă retoric D.S.

„Am rugat asistentele să-mi scoată perfuzia că se terminase. Nu a venit nimeni. M-am dus la toaletă cu perfuzia după mine.” – M.F.

„Asistentele se dau mai deștepte decât medicii.”E.C.

Pe lângă problemele din UPU, cetățenii semnalează și alte nereguli: programări imposibile la fizioterapie, tratamente oferite preferențial celor cu „pile”, precum și lipsa unor unități pentru urgențe minore în cartiere.

Răspunsul Spitalului Județean Sibiu: „Vă ascultăm. Și ne pasă.”

La scurt timp după publicarea editorialului, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a reacționat public pe pagina oficială de Facebook cu un mesaj ce încearcă să recâștige încrederea pacienților:

„Vă ascultăm. Și ne pasă. La Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu ne dorim nu doar să oferim servicii medicale de calitate, ci și să rămânem deschiși față de tot ce putem îmbunătăți.”

Mesajul încurajează pacienții să semnaleze nereguli sau comportamente necorespunzătoare, subliniind că feedback-ul ajunge direct la conducerea unității medicale.

„Ne dorim o relație bazată pe încredere și respect reciproc. Și uneori, pasul cel mai curajos este să spui: Aici nu a fost în regulă.”

Sesizările pot fi transmise direct în secțiile spitalului sau pe adresa de e-mail secretariat@scjus.ro.

Pacienții cer mai mult decât promisiuni

Deși mesajul oficial al spitalului a fost apreciat de unii, majoritatea comentariilor exprimă neîncredere în capacitatea sistemului de a se reforma real:

„Totul ține de organizare. Avem nevoie de un management eficient, nu doar de reacții de imagine.” – afirmă C.S.

„Nu putem evolua dacă punem batista pe țambal de fiecare dată. Problemele sunt reale, nu inventate.” – completează A.O., care a petrecut 11 ore la UPU cu mama sa aflată în criză medicală.

Concluzie

Editorialul publicat de Sibiu Independent a devenit o platformă de exprimare pentru zeci de sibieni care au trăit experiențe dureroase sau frustrante în sistemul sanitar local. Deși există medici și asistente dedicate, sistemul pare copleșit de lipsuri cronice: personal insuficient, incompetență punctuală, lipsă de empatie și o organizare haotică.

Mesajul conducerii spitalului este un prim pas spre transparență. Rămâne de văzut dacă va fi urmat de măsuri concrete care să transforme realitatea din UPU Sibiu din „cruntă” în „umană”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr a pierdut amicalul de la Simeria