Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu atrage atenția populației asupra respectării măsurilor obligatorii privind sacrificarea porcilor și controlul sanitar-veterinar al cărnii, în contextul sărbătorilor de iarnă și al evoluției Pestei Porcine Africane (PPA).
Focarele de Pestă Porcină Africană, în scădere, dar riscurile persistă
„Numărul de focare de Pestă Porcină Africană a fost în scădere în 2025, însă se impune avertizarea din nou a tuturor cetățenilor cu privire la evoluția bolii și la măsurile de prevenire”, transmit reprezentanții DSVSA Sibiu.
Instituția reamintește că, potrivit tradiției, în perioada premergătoare sărbătorilor, mulți cetățeni sacrifică porcii din gospodărie, motiv pentru care atenția la sănătatea animalelor trebuie sporită.
Obligațiile proprietarilor de porci
Potrivit comunicatului, proprietarii trebuie să solicite de urgență medicul veterinar dacă observă semne de boală la animal, precum „stare de abatere, lipsa poftei de mâncare, decubit prelungit, pete roșii-violacee pe piele, vomă sau diaree cu sânge”.
De asemenea, dacă după sacrificare apar modificări suspecte la organe – splină mărită, ficat cu pete hemoragice, lichide în cavități – procedura trebuie oprită imediat. „Va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar, iar până la sosirea acestuia, persoanele existente rămân în gospodărie”, precizează DSVSA.
Dacă animalul nu prezintă modificări ante și post mortem, proprietarul are obligația de a solicita examinarea cărnii pentru depistarea Trichinelozei.
Pericolul Trichinelozei
DSVSA Sibiu reamintește că Trichineloza este o boală gravă, transmisă la om prin consum de carne infestată și insuficient preparată termic. „Omul se îmbolnăvește consumând carne neexaminată și insuficient preparată, fie fiartă, friptă, fie crudă, sărată sau afumată”, se arată în comunicat.
Boala se manifestă prin febră mare, tulburări digestive, dureri musculare și edeme ale feței.
Program special pentru analiza trichineloscopică
Examenul trichineloscopic se poate efectua la cabinetele medicilor veterinari sau la laboratorul DSVSA de pe Calea Șurii Mari nr. 21, deschis între orele 8:00–15:30.
În perioada 24 noiembrie – 23 decembrie 2025, laboratorul va avea program extins:
– Sâmbăta și 1 Decembrie: 08:30–15:30
– Duminica: 09:00–14:00
Pentru analiză este necesară o probă de aproximativ 100 de grame de carne, prelevată exclusiv din mușchii pilieri diafragmatici. „Acest tip de probă este obligatoriu, iar probele recoltate din alte zone vor fi refuzate”, subliniază instituția.
Proba trebuie însoțită de crotalia auriculară a animalului.
Comercializarea cărnii din gospodărie este interzisă
DSVSA Sibiu menționează clar că „produsele obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile individuale pot fi consumate doar în exploatația de origine”. Comercializarea lor, inclusiv către unități autorizate, este interzisă.
Recomandări pentru populație și date de contact
Instituția recomandă cetățenilor să cumpere carne doar din unități autorizate sanitar-veterinar și să evite comerțul stradal sau sursele necontrolate.
„În cazul apariției unor situații deosebite, se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar pentru a se interveni operativ și eficient”, transmite DSVSA Sibiu.
Pentru informații sau sesizări, consumatorii pot contacta instituția la:
– Telefon: 0269 223 069
– Fax: 0269 223 753
– Email: office-sibiu@ansvsa.ro





