Weekendul de 13-14 decembrie promite să fie unul cu adevărat gustos la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde revine Târgul de țară la Ignat, un eveniment care aduce laolaltă tradițiile satului românesc și preparatele clasice de iarnă. Între orele 10:00 și 16:00, vizitatorii vor putea vedea cum se pregăteau cândva bunătățile pentru masa de Crăciun, fix ca în gospodăriile de altădată.

Atmosfera va fi una autentică, de la pârlirea porcului cu paie pentru un șorici perfect, până la tranșat, topit untură, pregătit cârnați, caltaboș și jumări. Iar pentru cei pofticioși, se va găti, la fața locului, celebra pomană a porcului, servită fierbinte, cu murături și tot ce trebuie. Gospodarii vor găti și alte mâncăruri tradiționale, cum ar fi ciorba de porc cu hrean și moare de varză, o rețetă de care mulți își aduc aminte din copilărie.

Muzeografa Mihaela Gherghel povestește că Ignatul nu înseamnă doar mâncare, ci și tradiție, comunitate și pregătiri pentru sărbători:
,,[…]În ziua în care se tăia porcul, se preparau: cârnaţul, cârtaboşul şi pateul, sângeretele, jumările, untura topită, toba. Spetele, pulpile, peciile și slănina se lăsau cu sare câteva zile, apoi se zvântau bine și se puneau în pod sau în afumătoare pentru a se afuma. Când cârnațul și carnea erau afumate și dădeau să se usuce, o parte se prăjeau în bucăți mai mari și se puneau cu untură fierbinte, în garnițele sau în oalele de carne; iar cealaltă parte se consumau ca hrană rece sau se adăugau în mâncăruri. Din carnea din garniță sau de la oală se scoteau bucăți care erau baza unor altor mâncăruri ce se făceau din varză, fasole, cartofi. Oasele afumate dădeau gust la ciorbe sau la câte o mâncare de varză acră. Din picioare, urechi și șorici se făceau piftiile/ răcile, preparate la anul nou sau înainte de Bobotează atunci când era frig de crăpau pietrele.”
Duminică, de la orele amiezii, atmosfera se va schimba în una și mai festivă, odată cu sosirea colindătorilor: Grupul parohiei Arhanghelul Mihail și Gavriil și colindătorii de la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu.
În plus, pe toată durata evenimentului, vizitatorii vor găsi și producători locali cu tot felul de bunătăți tradiționale, perfecte pentru masa de Crăciun sau pentru un cadou gustos.







