spot_img
9.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Soldații români au mers în Letonia ca să învețe noi tehnici de luptă

Știri din Județ

Publicitate

O delegație a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, formată din sd.sg.maj. Vlad Daniel Moşneag şi sd.cap. Ştefan Petre şi coordonată de către plt.adj. Marius Băcilă, a participat, în perioada 13-25 octombrie, la modulul internaţional de pregătire “Fight in Built up Area”, organizat de Academia Naţională de Apărare din Riga, Letonia. Evenimentul, la care au participat 19 cadeţi din Austria, Cehia, Estonia, Georgia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia şi România, s-a desfăşurat în două etape, cea teoretică, cu durata de o zi, şi cea practică, desfăşurată pe parcursul a şapte zile.

Principalele activităţi specifice modulului au vizat formarea deprinderilor de planificare și conducere a operațiilor ofensive și defensive în mediul urban, la nivel de grupă și pluton, planificarea și integrarea elemente de sprijin de luptă în mediul urban şi abilitatea de a folosi aptitudini CQB (close quarter battle), într-un mediu cât mai realist.

“Modulul militar din Letonia a reprezentat pentru mine una dintre cele mai frumoase şi provocatoare experiențe pe care le-am avut până acum. Încă de la începutul părţii practice a modului, care s-a desfășurat în orașul Skrunda, oraş abandonat după destrămarea URSS, am fost supuși continuu la un efort fizic și mental de către instructorii letoni. În primele zile am învățat tehnici individuale de pătrundere în clădiri, cum să “curățăm” o încăpere, cum să ne deplasăm prin coridoare şi cum să urcăm de la un nivel la altul în clădiri. Grupa mea a fost constituită din 12 militari, eu, doi polonezi, doi lituanieni și şapte studenți ai academiei letone. Baricadarea a fost cea mai provocatoare formă fizică de antrenament, şi asta pentru că am dus în spate sute de saci de nisip pentru a consolida pozițiile de tragere, am împrejmuit cu sârmă ghimpată clădirea pentru a împiedica apropierea inamicilor, și am baricadat ușile și ferestrele pentru a facilita conducerea apărării din interior. Această experiență s-a dovedit a fi foarte apropiată de realitatea câmpului de luptă, o luptă în care nu poate există un moment în care putem răsufla ușurați, neavând nicio grijă”, a povestit sd.sg.maj. Vlad Daniel Moşneag. Sursă foto: Academia Naţională de Apărare din Riga, Letonia 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor