Se îmbunătățește sistemul 112 – Timp mai scurt de răspuns, personal mai calificat și o mai bună gestionare a resurselor

Publicitate

În conformitate cu cerințele europene în materie de acces al populației la serviciile de urgență, transpuse în legislația națională și implementate la nivelul întregii țării, este organizat și funcționează Sistemul Național Unic pentru Apel de Urgență 112.

Publicitate

Pentru îmbunătățirea sistemului de dispecerizare a apelurilor de urgență, în vederea reducerii timpului alocat interviului și alocării resurselor în cel mai scurt timp de la inițierea apelului, la nivel național, se impun măsuri pentru integrarea dispeceratelor agențiilor specializate, astfel încât apelul de urgență să fie gestionat potrivit unui nou concept, conform cu Raportul Preliminar Privind Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112 din anul 2019.

Astfel, în prima etapă apelul va fi preluat de un dispecer unic, profesionist, care va identifica situația de urgență și va aloca resurse de prim răspuns, indiferent de tipul urgenței. Ulterior, în funcție de complexitatea evenimentului, de gradul de specializare al dispecerilor, pe domenii din competența agențiilor specializate (situații de urgență / medical / ordine publică) precum și de gradul de încărcare al acestora, apelul va fi transferat către un dispecer/coordonator cu competențe adecvate, care va gestiona cazul până la finalizarea acestuia.

Județul Sibiu a fost ales pentru a implementa funcționarea unui Dispecerat Integrat pentru Apeluri de Urgenţă , iar locația pentru amenajarea acestuia va fi în cadrul sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu.
În Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgență urmează să activeze specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu, Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Inspectoratului de Jandarmi Sibiu, Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Sibiu, Serviciul de Ambulanță Județean Sibiu .

Stadiul lucrărilor sunt în curs de finalizare, iar până la sfârșitul anului Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgență va fi operaționalizat .
Acest obiectiv, foarte important pentru creșterea nivelului de securitate al vieții cetățenilor acestui județ, a devenit realitate datorită efortului Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne , Departamentului pentru Situații de Urgență ,Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a Consiliului Județean Sibiu .
Mulțumim tuturor instituțiilor colaboratoare și celor care au susținut acest proiect !

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *