12.3 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Titus Nicoară provine dintr-o familie de baschetbaliști de elită

Știri din Județ

Se spune despre copii că ar fi oglinda părinților sau așchia nu sare departe de trunchi, lucru dovedit și în cazul baschetbalistului Titus Nicoară, legitimat în prezent la CSM Mediaș. Tânărul în vârstă de 31 de ani provine dintr-o familie de sportivi, ambii părinți au jucat în loturile naționale de baschet. Tatăl său, Horia Nicoară, a început să practice baschetul la CSŞ Mediaş, continuând la CSŞ Cluj, Universitatea Cluj şi Dinamo Oradea, la ultima cunoscând şi cele mai mari satisfacţii din cariera sa de sportiv. Mama, Claudia Perţache, a făcut primii paşi în baschet la fostul Liceu de Filologie Istorie (LFI), devenind campioană republicană cu echipa liceului, continuându-şi cariera la „U” Cluj şi Crişul Oradea.

Pasiunea pentru baschet a primat în detrimental tenisului

Debutul în lumea sportivă a fost în clasa a V-a, atunci când a ales să practice tenisul, în paralel cu baschetul. Timp de câţiva ani, sportul alb a ocupat un loc extrem de important în viaţa sa. Cu toate acestea, începând cu anul 2002 s-a orientat exclusiv spre baschet, sport pentru care a dovedit reale aptitudini şi calităţi. „În general am fost aproape de baschet încă de mic datorită părinților. Primul antrenament într-un cadru organizat a fost alături de domnul profesor Dragoș Oprea în sala Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, unde eram elev. Am practicat pentru mulți ani baschetul în paralel cu tenisul, iar în clasa a 8 a am decis să continui doar cu baschetul fiind atras de ideea de echipă și mi s-a părut mult mai spectaculos.”, mărturisește Titus Nicoară.

Cu un tată baschetbalist de performanţă, nu era greu de ghicit că şi Titus Nicoară va fi atras de acelaşi sport, fiind prezent încă de mic în tribune pentru a-l încuraja. La începutul anilor 1990, când Dinamo Oradea trecea prin perioada de aur, luptându-se cu cele mai bune formaţii din campionat, Horia Nicoară a reușit să marcheze 69 de puncte într-un meci. Cu toate acestea, Titus Nicoară, nu își amintește să fie primit de la tatăl său, sfaturi despre anumite tehnci de joc. „Nu am în minte un sfat anume, dar cu siguranță am moștenit o serie de calități specifice acestui sport. De cele mai multe ori primeam sfaturi după meciuri de la tatăl meu cu ce aș putea îmbunătăți.”, își amintește baschetbalistul nostru.

Întrebat dacă și-ar dori ca fiul său, Rafael să ducă mai departe pasiunea pentru baschet, Titus Nicoară ne-a răspuns „Cu siguranță aș fi de acord și l-aș sfătui să fie convins că aceasta este calea pe care vrea să o urmeze. O carieră de sportiv implică sacrificii încă de la o vârstă fragedă, dar are și foarte multe satisfacții dacă ajungi acolo unde îți dorești.” 

Cum viața ne pune la încercare, în toamna anului 2002 baschetbalistul nostru a suferit o accidentare ce părea destul de gravă. A fost un moment de cumpănă, peste care a reușit să treacă, lucrurile revenind la normal. Nu s-a gândit niciodată să renunțe la baschet, oricât de greu i-a fost, oricât de mare a fost dorul de familie și oricât de multe sacrificii implică acest sport, Titus Nicoară a luptat și a  muncit pentru visul său.Singurele gânduri au fost din cauza familiei pentru că sunt momente pe care nu ți le mai  dă nimeni înapoi. Din punct de vedere sportiv, poate sunt și mai ambițios decât eram în trecut când îmi doresc să reușesc anumite lucruri și să obțin performanțe. Practicând de mic mai multe sporturi, mai exact înot, tenis și baschet, nu m-am gândit serios la o carieră în alt domeniu. După ce îmi termin cariera de jucător mi-ar plăcea să dezvolt o afacere și să văd cum evoluează sau poate să continui în baschet dacă găsesc rolul potrivit.”, este de părere tânărul.

Titus Nicoară îmbracă și în acest sezon tricoul echipei CSM Mediaș

Titus Nicoară, care evoluează pe postul de extremă dreaptă, este unul dintre cei mai înalți baschetbaliști ai clubului medieșean de baschet, măsurând 2.03 metri. A sosit la Mediaș în vara anului trecut, de la BCM U Pitești. De asemenea, acesta a mai evoluat 4 sezoane la Mediaș, reușind să câștige de două ori Cupa României. În sezonul precedent al Ligii Naționale de Baschet Masculin, internaționalul român a bifat 27 de prezențe, având medii statistice de 13.6 puncte, 8.5 recuperări și 2.2 pase decisive, 1.2 intercepții pentru 18.1 la eficiență în 29 de minute pe meci. Acesta a avut procentaje de 56.1% la aruncările de două puncte, 31.7% din afara semicercului și 54.5% de la linia aruncărilor de pedeapsă. Titus Nicoară a mai evoluat în trecut la Gaz Metan, CSM CSU Oradea, CSA Steaua și BCM U Pitești.

O zi din viața lui Titus Nicoară implică multe antrenamente, multă muncă, pregătire, iar puținul timp liber care îi rămâne îl dedică celor două iubiri ale sale (soției Ana și băiatului lor, Rafael) „În general am două antrenamente pe zi. Între ele și seara măuit la filme sau la meciuri de baschet. În timpul săptămânii am un program destul de fix care gravitează in jurul antrenamentelor, iar timpul liber îl petrec alături de familie, mai ales că nu stau zi de zi cu ei.”, spune Titus Nicoară.

Pentru anul 2020  își dorește să fie sănătos și să reușească alături de coechipierii săi de la CSM Mediaș calificarea în playoff-ul campionatului de baschet. Spre finalul interviului necesar realizării acestui material i-am cerut să le transmite câteva sfaturi baschetbaliștilor novici. „Tinerilor care își doresc să îmbrățișeze această carieră le transmit să se implice sută la sută, altfel s-ar putea să regrete mai târziu.” 

Palmares:

2 cupe ale României.

1 medalie de argint și 4 de bron.

Eurocup, Champions League și Eurochallenge- la nivel de club

Campionat European- la nivel de națională

     BIO

                     Nume: Titus Nicoară

                     Funcție: sportiv/baschetbalist

                     Vârstă: 31

                     Familie: soție Ana cu care un băiat pe nume Rafael

                     Studii: Colegiul Nașional „Emanuil Gojdu”

                                 Facultatea de Știinte Economice

                                 Devry University Online         

                      Zodie: berbec

                     Hobby: plimbările

                     Filmul preferat: Inglourious Basterds

                     Cartea favorită: Micul Prinț

Foto: baschet.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri