0.2 C
Sibiu
miercuri, 21 februarie, 2024

Pesta Porcină Africană a ajuns și la Săcel. Animalul a fost sacrificat

Știri din Județ

Un nou caz de Pestă Porcină Africană (PPA) a fost confirmat la un porc sacrificat într-o gospodărie din Săcel. Prefectul Maria Minea a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu – Unitatea Locală de Decizie, pentru a aproba programul de măsuri pentru combaterea focarului de PPA.

Proprietarul porcului dovedit a fi fost purtător al virusului PPA a cumpărat animalul de la un sătean din Mag. Vânzătorul a fost sancționat cu o amendă de 1.200 de lei, pentru vânzare fără documente sanitare-veterinare și fără acte de mișcare. Acesta mai are trei porci, care sunt ținuți sub observație și sunt examinați clinic zilnic, sub suspiciunea de purtători ai virusului PPA.

Din cauza faptului că porcul sacrificat provine din cumpărare fără documente sanitare-veterinare și este neidentificat, proprietarul nu poate fi despăgubit, conform prevederilor legale. 

Imediat după confirmarea oficială a diagnosticului de pestă porcină africană, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a instituit, în jurul focarului, o zonă de protecție  cu o rază de cel puţin 3 kilometri, ea însăşi înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km.

Localitățle aflate în zona de protecție sunt: Săcel, Vale, Sibiel, Fântânele și Orlat.

Localitatile aflate în zona de supraveghere sunt: Galeș, Săliște, Tilișca, Aciliu, Amnaș, Mag, Rusciori, Cristian și Gura Râului.

Echipe ale DSVSA desfășoară un recensământ al tuturor exploataţiilor din zonele de protecție și de supraveghere, iar medicii veterinari examinează clinic toți porcii din gospodării.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri