spot_img
5.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

CISNĂDIE: Cine a distrus visul lui Vonica pentru un teren de golf?

Știri din Județ

Publicitate

Zilele acestea un investitor privat german, de orgine din Mediaş, Jurgen Andreas Faff, s-a folosit de o relaţie cu presa locală pentru a acuza primăria şi consiliul local Cisnădie că au reziliat ilegal contractul de concesiune încheiat în 2006 pentru un teren de golf aproape de drumul judeţean Sibiu – Cisnădie. Realitatea este însă mai complexă. SIBIU INDEPENDENT a cercetat istoricul acestei afaceri complicate.

În anul 2005 Ilie Vonica, patronul grupului Polisano la aceea vreme, a avut o idee: construirea unui teren de golf, cu terenuri de antrenament şi un hotel de 5 stele. A căutat teren suficient de mare şi pretabil pentru aşa o investiţie şi a găsit deschidere la Cisnădie, unde primar era Krech. Consiliul local de atunci i-a acordat în 2006 în concesiune pe 49 de ani 82 de hectare în zona Uzina de Apă, aproape de DJ Sibiu – Cisnădie. Firma prin care a încheiat contractul a fost înfiinţată în 2005, Sibiu Golf Club Srl.

Fonduri europene cu viteza melcului

Vonica era conuscut pentru capacitatea de a atrage fonduri europene în marile sale proiecte de investiţii. Şi pentru acest vis al său a demarat procesul de accesare a fondurilor UE. Doar că lentoarea în aprobarea tuturor documentaţiilor la ministerul român de resort a încetinit proiectul. Fondurile în valoare de 13,1 milioane lei au venit abia în 2013. Exista deja proiectul adaptat zonei. În contractul de concesiune realizat cu Primăria Cisnădie se vorbea de realizarea proiectului în 3 ani, dar acesta a fost succesiv amănat din cauza nealocării banilor UE la timp. Odată cu intrarea banilor în firmă în 2013 s-a reînceput activitatea pe proiect.

Potopul după …. Vonica

Din păcate în 2014, datorită presiunilor la care a fost supus el şi familia, Ilie Vonica s-a sinucis. Moartea sa a deschis cutia Pandorei şi imediat au apărut cei interesaţi să preia bucăţi din imperiul Polisano. Cunoscutul avocat Remus Borza a fost adus să administreze imperiul şi a reuşit ca până în acest an să vândă aproape tot. Motivul vânzărilor oficial au fost datoriile firmelor. Realitatea se pare că este alta, dar nu face obiectul acestei anchete. Firma Sibiu Golf Club Srl nu a scăpat de acest interes al altora de a cumpăra activele imperiului Polisano. Imediat după moartea lui Vonica, Jurgen Andreas Faff a cumpărat o participaţiune de 0.5% din firmă cu intenţia de a cumpăra toată firma, lucru realizat în iunie 2015. La ora actuală Faff a rămas unic acţionar al firmei.

Cine este Faff?

Nou acţionar unic al firmei a declarat recent că s-au investit deja 6 milioane de euro în proiectul terenului de golf de la Cisnădie. Lucru cam greu de dovedit pentru că firma Sibiu Golf Club Srl nu a mai depu la finanţe bilanţ din anul 2016. Mai mult firma apare cu datorii şi o cifră de afaceri zero la nivelul acelui an. O cercetare a portalului instanţelor de judecată arată că firma a pierdut procese cu alte firme din grupul Polisano, preluate de alte firme, care o obligă la plata a multor datorii de sute de mii de lei. Mai mult anul acesta ultimii trei angajaţi ai firmei au dat în judecată societatea pentru neplata salariilor, unul din ei a şi câştigat, iar celelalte procese sunt pe rol.

Jurgen Faff este cetăţean german de origine din Mediaş. El a fost implicat în construira parcului fotovoltaic de la Ucea din Braşov în anul 2013. Acolo are o participaţiune minoritară în firmă de 4.5% alături de un grup chinez specilizat în domeniu. El a mai preluat şi Restaurantul La Turn, conform declaraţiilor din presă a fostului proprietar al acestuia Radu Niculescu. Şi deţine localul Lili’s din Piaţa Mică.

Ministerul vrea banii înapoi

Proiectul terenului de golf de la Cisnădie a fost iniţial gândit de Ilie Vonica în două etape. Prima prevedea contruirea terenului şi a terenurilor de antrenament, a doua a hotelului şi serviciilor conexe. Pentru prima etapă Vonica a apelat la fonduri europene. Doar că încetineala tipic birocraţiei de la Bucureşti a dus la întârzieri masive în alocarea acestor fonduri. Totuşi firma a primit banii în 2013. Şi acum la capitolul venituri în avans primite de firmă apare suma de 13,127 milioane lei, exact valoarea finanţării nerambursabile virate în 2013 de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Termenul prevăzut pentru realizarea investiţiei a fost stabilit 31.12. 2018.

Cum proiectul nu s-a realizat până la data respectivă MDRAP a dat în judecată firma Sibiu Golf Club Srl în august 2019. Procesul este în derulare şi nu are încă stabilită data primei înfăţişări. Primăria Cisndădie a fost şi ea informată de acest aspect şi în şedinţa de la finele lunii octombrie 2019 a adoptat HCL 215 de reziliere a concesiunii acordate în 2006 pentru terenul de 82 de hectare firmei Sibiu Golf Club Srl. Firma respectivă a atacat în instanţă în 10 decembrie HCL şi aşteaptă judecata.

DOCUMENTE:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului