EDUCAŢIE: Scandalul interzicerii detaşărilor nu afectează judeţul Sibiu

Vineri Ministerul Educaţiei şi federaţiile sindicale în domeniu au alarmat opinia publică referitor la implementarea ordonanţei 1 din 2020 privind interzicerea detaşării din mediul privat în cel public în sistemul educaţional. Sindicaliştii au avetizat că măsura va duce la blocarea unor servicii conexe şcolilor, gen contabilitate, transport etc. În judeţul Sibiu, SIBIU INDEPENDENT a aflat de la Inseptoratul Şcolar că măsura nu afectează nicio persoană.

“Având în vedere solicitarea dumneavoastră privind numărul posturilor auxiliare și nedidactice din sistemul de învățământ preuniversitar care se vor vacanta după intrarea în vigoare a OUG 1/2020, vă transmitem faptul că la nivelul județului Sibiu sunt 0 posturi afectate de aceste prevederi” a comunicat pentru SIBIU INDEPENDENT, insp. șc. prof. Constantin Dincă, purtător de cuvânt al ISJ Sibiu.

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării a solicitat Inspectoratelor Şcolare Judeţene / Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti o analiză cu privire la impactul aplicării prevederilor punctului 20, Art. III, alin. (1) şi (2) din OUG nr.1/2020, prin care se stipulează că detaşările se pot se realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. Rezultatele raportului realizat de către Inspectoratele Şcolare Judeţene / Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, evidenţiază că numărul posturilor care se vor vacanta prin aplicarea prevederii menţionate anterior reprezintă 1,53% din numărul posturilor didactice auxiliare şi nedidactice din sistemul de învăţământ preuniversitar”, afirmă MEC într-un comunicat de presă remis pe adresa redacţiei vineri.

FSE „Spiru Haret” a declarat tot vineri că Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative prevede, la Art. 3 că: (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.

„În condiţiile în care Guvernul şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu vor găsi o soluţie de urgenţă, riscăm ca în multe unităţi de învăţământ să nu se poată acorda salariile, deoarece o parte dintre contabili erau detaşaţi din mediul privat. În plus, ne putem trezi cu unităţi de învăţământ care vor rămâne închise săptămâna viitoare, deoarece nu vor mai avea bucătari, şoferi de microbuz şcolar sau fochişti. FSE ‘Spiru Haret’ nu a susţinut niciodată practica detaşărilor pe posturile didactice auxiliare şi nedidactice însă, în situaţia actuală, considerăm că Guvernul ar trebui să ofere un timp rezonabil pentru organizarea concursului pentru ocuparea locurilor de muncă vacante”, a declarat Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicale din Educaţie Spiru Haret.

Sprijină SIBIU INDEPENDENT

Dacă doreşti să susţii acest proiect independent voluntar poţi face o donaţie liberă direct prin PAYPAL 

Pentru detalii citiţi aici.

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *