17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Guvernul Orban a fost demis. Planuri pentru anticipate

Știri din Județ

Guvernul Orban a fost demis astăzi prin votul Parlamentului. Cu 261 de voturi pentru moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR, Guvernul Orban a pierdut mandatul. Urmează, conform legii, consultări la Cotroceni între partide şi preşedintele Iohannis.

Reprezentanţi PNL au anunţat anterior că mizau pe această cădere pentru a forţa alegerile anticipate deodată cu cele locale în vară. Procedura pentru a se ajunge la aceste alegeri presupune demiterea Parlamentului ca urmare a incapacităţii de a vota un Guvern. Iar propunerile de premier se fac de preşedinte Parlamentului. Astfel dacă Iohannis propune tot pe Orban ca premier de încă două ori şi este respins, Curtea Constituţională trebuie să demită Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate parlamentare.

Reacţie ALDE Sibiu

Ovidiu Gheorghe Tocaciu, preşedintele ALDE Sibiu a trimis un comunicat de presă după demiterea Guvernului:

„Guvernul Orban a fost demis astăzi prin votul parlamentarilor PSD, UDMR şi ProRomânia. Dar această asumare a răspunderii de Guvernul Orban pe proiectul alegerilor primarilor în două tururi de scrutin a fost de fapt un joc politic de imagine. Poate chiar la înţelegere cu PSD, cu scopul de a nu exista două tururi la alegerile locale şi de a avea alegeri anticipate.

Astăzi s-a văzut un parlamentar PNL cum a votat pentru moţiune, în rând cu PSD. A fost semnul că discuţiile interne din PNL favorizau căderea Guvernului pentru ca preşedintele Iohannis să demareze procesul de dizolvare a Parlamentului.

ALDE a spus-o zilele acestea că nu va fi părtaş ca partid la jocul PNL şi PSD prin care s-a sacrificat alegerea primarilor din două tururi. Ei ştiu că primarii în funcţie au şanse mari să fie aleşi doar într-un tur, pentru că în două ar putea pierde. Şi baza politică a PSD şi PNL stă în primari, consilieri locali şi judeţeni. Din păcate democraţia şi politica pentru oameni nu mai contează în acest joc meschin politic la nivel înalt al PSD şi PNL. Deşi se acuză reciproc, mai mulţi ziarişti au arătat că şefii PSD şi PNL au negociat zilele acestea organizarea de alegeri anticipate. Poate pentru ei este doar un joc politic de a păstra puterea cu orice preţ, dar pentru cetăţeni şi economia ţării aceste vremuri tulburi, din punct de vedere politic, nu aduc nimic bun.”

Reacţie PSD Sibiu

După demiterea Guvernului Orban, Bogdan Trif, preşedintele PSD Sibiu, a trimis un comunicat de presă în care acuză Guvernul, din care redăm o parte:

” “Noaptea ca hoții” au aprobat miniștrii Guvernului Orban 25 de Ordonanțe de Urgență și 31 de Hotărâri de Guvern. În mare grabă și fără toate avizele!

Un autointitulat, pe nedrept, Guvern transparent și liberal a reușit în 9 ore să demonstreze cât de grav poate încălca Constituția!

“Liberalii” au aruncat la coșul democrației articolului 115 din Legea Fundamentală a Statului Român!

În mod nepermis, subversiv și IMORAL, Guvernul s-a substituit în acest mod Parlamentului României.

Și asta, în ciuda faptului că unele acte normative erau deja discutate în Parlament, urmând să fie votate de „unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Legislativul în Constituție și în orice democrație funcțională!

Astăzi avem o primă reacție la această grozăvie, la acest atac la democrație, de la Avocatul Poporului. Anunțul a fost ferm: Avocatul va ataca la Curtea Constituțională abuzul PNL!

Dar de departe, unul dintre cele mai mari derapaje de noaptea trecută este ATACUL LA SĂNĂTATEA ROMÂNILOR!

Una dintre Ordonanțele de Urgență ,aprobate de clica nedemocratică a domnului Ludovic, prevede ca o bună parte din banii din sistemul public de sănătate să fie transferată către mediul privat din sănătate.”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu