spot_img
9 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Consiliul Judeţean Sibiu: Drept la replică

Știri din Județ

Publicitate

Astăzi am primit un drept la replică pe adresa redacţiei de la Consiliul Judeţean Sibiu pe care îl redăm mai jos. SIBIU INDEPENDENT îşi arată deschiderea spre publicarea tuturor punctelor de vedere. Susţinem în continuare că ziarul nostru, deşi nu are contract cu Consiliul Judeţean, ca restul principalelor instituţii de presă din Sibiu, publică mereu toate comunicatele instituţiei şi nu numai. Dar de păstrăm dreptul la a deschide subiecte de dezbatere publică. În continuare susţinem ideea primului articol că la proiectul de buget prezentat publicului a fost extrem de sumar, iar proiectul de Hotărâre de Consiliu Judeţean a apărut tardiv. Pentru că nu am definitiv mai bine aceşti doi termeni ne cerem scuze. Transparenţa de care vorbeam în articol se referea tocmai la consultarea publicului pe proiectul de buget în DETALIU, ceea ce a lipsit, el apărând doar în proiectul de hotărâre din 3 februarie pe site.

DREPT LA REPLICĂ CONSILIUL JUDEŢEAN SIBIU:

Către publicația on line Sibiu Independent

În atenția redactorului șef Călin Blaga

Ca urmare a publicării pe site-ul www.sibiuindependent.ro precum și pe pagina de Facebook Sibiu Independent în data de 4 februarie 2020 a articolului ”La Consiliul Județean respectarea legii e opțională”, vă transmitem dreptul la replică:

Consiliul Județean Sibiu a respectat în integralitate procedura elaborării și fundamentării construcției bugetare pe anul 2020, interpretarea din articolul dumneavoastră fiind rezultatul necunoașterii legislației în vigoare și a confuziei cu privire la termenii reglementați de aceasta, respectiv: proiectul de buget local, în sensul Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale cu modificările și completările ulterioare, și proiectul de act administrativ cu caracter normativ, în sensul OUG nr.57/2019, Codul Administrativ.

După publicarea Legii bugetului de stat nr.5/2020 în Monitorul Oficial al României nr.2/2020 din data de 6.01.2020, Consiliul Județean Sibiu, în baza prevederilor Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale cu modificările și completările ulterioare, articolul 39, alineatul 3, a elaborat și a publicat în data de 17 ianuarie 2020 Proiectul bugetului local al Județului Sibiu pe anul 2020, pe cele două secțiuni: Secțiunea de funcționare și Secțiunea de dezvoltare, pe site-ul instituției la rubricile: Consultare publică, Transparență decizională, Actualități, Date buget și Anunțuri evenimente, precum și la avizierul instituției, cu 4 zile mai devreme decât termenul legal limită potrivit legii, respectiv 21.01.2020.

”Conform proiectului de buget al CJ Sibiu, aflat in consultare publică pe site-ul CJ, bugetul estimat al județului Sibiu este de 461.987.210 lei la partea de venituri, și de 520. 807.210 lei la partea de cheltuieli.Diferența va fi suportată din excedentul bugetar, în valoare de 58.820.000 lei”.

Conform Legii nr.273/2006, art.39, proiectul de buget s-a aflat 15 zile în consultare publică, până în data de 3.02.2020, perioadă în care nu au fost înregistrate contestații. Prin urmare, Consiliul Județean Sibiu a publicat pe site în data de 3 februarie 2020 Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local al Județului Sibiu, a bugetului fondurilor externe nerambursabile și bugetele instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local pe anul 2020 și a fost convocată o ședință extraordinară de consiliu județean în vederea supunerii spre aprobare a bugetului local al Județului Sibiu pe anul 2020.

Menționăm că trebuie să se facă DISTINCȚIE între:

– Proiectul bugetului local al Județului Sibiu pe anul 2020 și

– Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local pe anul 2020, ultimul document fiind evident detaliat pentru că se bazează pe datele și informațiile financiare repartizate de Consiliul Județean Sibiu în baza cărora au fost construite bugetele instituțiilor și serviciilor publice din subordine, conform destinațiilor prevăzute de lege.

Considerăm tendențioasă și nefondată afirmația dumneavoastră că ”este de notorietate politica netransparentă a CJ Sibiu privind bugetul. Ne surprinde această remarcă în contextul în care colega dumneavoastră de redacție, Rebecca Buzdugan, a publicat tot în data de 4 februarie 2020 articolul ”Ședință extraordinară de Consiliu Județean convocată pentru aprobarea bugetului județului Sibiu pe anul 2020”, în care a redat integral Proiectul de hotărâre, aspect care reflectă transparența instituției noastre.

Referitor la exemplul pe care îl invocați privind capitolul Cultură, recreere și religie, ”alte cheltuieli” în valoare de 11 milioane lei, vă comunicăm faptul că:

– suma de 10.086.000 lei este destinată plății sprijinului sub formă de contribuții pentru salarizarea personalului neclerical angajat în unitățile de cult, conform Legii bugetului de stat nr.5/2020, art.5, lit. i

– suma de 1.000.000 lei este destinată pentru întreținerea și funcționarea, construirea ori repararea lăcașurilor de cult și pentru conservarea și întreținerea bunurilor aparținând unităților de cult pe anul 2020, conform art.3 din Legea nr.82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute în România. Găsiți detalii pe site-ul CJ Sibiu, în anexa nr.6a proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului local http://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2020/02/Anexa-nr.-6.pdf

În speranța unei bune colaborări,

Cu stimă,

Președintă

Daniela Cîmpean

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor