spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Prefectura nimănui

Știri din Județ

Publicitate

Rar mi-a fost dat să văd o instituţie a statului din judeţ în derivă, aşa cum este Instituţia Prefectului de câteva luni. De câteva zile încerc să intru în legătură cu dânşii şi mă lovesc de un portar pe post de centralistă. De altfel singurul comunicator al instituţiei cu exteriorul. Pentru că Prefectura a rămas fără purtător de cuvânt şi a tăiat liniile de comunicare cu presa. Nu de tot. Le menţine unidirecţional prin comunicate de presă publicate pe siteul instituţiei. Atât. Sub guvernarea PSD, aia atât de înjurată, exista purtător de cuvânt aşa cum cere legea. Şi trimitea mesaje pe grupul special creat presei de Whatsapp, trimitea comunicate de presă şi informări pe email. Cam ce este normal să facă. Dar purtătorul de cuvânt a fost zburat din instituţie, odată cu demiterea prefectului PSD. Şi subprefectul numit a rămas şi pe post de prefect şi fără purtător de cuvânt. Deşi se putea nominaliza o persoană din instituţie cu aceste atribuţii, conform legii.

Ce ne facem însă că în această perioadă cu panică în rândul populaţiei din cauza coronavirusului, la Prefectura Sibiu nu se comunică. Mai mult, dacă suni dai doar de portarul-centralist, de altfel amabil, care îţi face legătura la secretariat şi acolo aştepţi degeaba să ţi se răspundă. Apoi ceri la relaţii cu publicul unde doamna se scuză că nu este atribuţia ei relaţia cu presa. Şi dacă ai ghinionul să suni din nou vinerea la 14.15… ţi se spune că programul s-a încheiat la 14. Sper că şi coronavirusul să nu acţioneze peste weekend sau vinerea după ora 14. Evident că nu există niciun comandament de criză în prefectură în această perioadă. Poate pentru că chestia asta cu coronavirusul nici nu este importantă pentru ei.

Dar ce este atunci important? Numirea unui prefect. Doar că de trei luni PNL Sibiu forţează, chiar şi peste lege, să numească prefect pe Sebastian Dotcoş. Chit că nu are studiile necesare, nici statutul de înalt funcţionar public. De fapt nu era nici măcar funcţionar public, dar de asta s-a ocupat din condei primarul liberal din Sălişte. Insistenţa de a fi numit Dotcoş cu orice preţ prefect, a dus judeţul Sibiu la situaţia actuală: lipsă prefect.

Poate că actualul subprefect şi PNL Sibiu sunt mai ocupaţi şi cu schimbările de la vârful instituţiilor deconcentrate din judeţ. O altă chestiune de interes pentru… unii.

În acest context ajungem să vedem că instituţia Prefectului la Sibiu este preocupată de multe aspecte, mai puţin cele esenţiale pentru populaţie. Iar dezvăluirile de astăzi ale colegului meu privind centrul de carantină a enervat pe unii. Ei spun că ziaristul nostru a dat o ştire falsă, doar că 3 surse autorizate au confirmat locaţia ca stabilită la nivelul Prefecturii. Apoi aflu că stabilirile astea se mai schimbă… Păi da, se pot schimba şi vineri după publicarea articolului nostru care arăta că locaţia nu întruneşte condiţiile igienico-sanitare pentru o astfel de locaţie medicală. Mi s-a spus astăzi că dezvăluirea unui secret de stat se pedepseşte cu închisoarea. Aşa este. Dar cred că interesul publicului primează. Şi dacă sub acoperirea secretului de stat, cineva decide contra interesului public, asta intră sub incidenţa presei. A unei prese neaservite şi independente.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri