spot_img
9.6 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Apel la folosirea creierului

Știri din Județ

Publicitate

Odată cu apariţia cazurilor de coronavirus şi la noi în ţară parcă toată lumea a luat-o razna. Fie că este vorba de oficiali de rang înalt din ministere, şefi locali de instituţii sau oameni de rând. Dezordinea ce o vedem zilele astea la nivel instituţional central, o regăsim şi la nivel judeţean. Pur şi simplu mulţi oameni care lucrează în instituţii habar nu au ce să facă sau sunt depăşiţi de situaţie. O situaţie de criză ca aceasta ne arată cât de rău este să angajezi la stat oameni pe criterii politice şi prietenii.

Şi toată degringolada de la vârf se reflectă prin intermediul presei în acţiunile oamenilor de rând. Vânzările la mâncare şi obiecte de igienă au crescut în toate supermarketurile. Şi degeaba se face apel la calm, atâta timp cât oameni află de la prieteni sau rude din alte ţări că nici acolo nu se mai găsesc anumite produse de zile bune. Pur şi simplu fabricile sunt depăşite de cerere. La care se mai adaugă şi îngreunarea exporturilor.

Şi în tot acest sevraj naţional vinovaţi sunt ziariştii. Aceia care publică nu doar comunicate de presă oficiale, ci şi anchete de presă. Pe noi nu ne plătesc instituţiile (poate pe alţii), nici omul care ne citeşte nu ne plăteşte. Aşa că reuşim să ne păstrăm independenţa şi să scriem ce dorim. Şi ceea ce credem noi că este de interes pentru un public larg. Nu noi am golit rafturile prin magazine, cum tot nu noi am ales taberele şcolare fără apă ca loc de carantină pentru potenţiali suspecţi de infectare cu coronavirus. Noi doar am relatat aceste lucruri. Am fost acuzaţi că manipulăm, că nu spunem adevărul (de parcă pozele mint). Dar cel mai curios lucru ce l-am observat zilele acestea este că au fost activaţi pe Facebook un număr de comentatori care vor cu orice preţ să discrediteze informaţiile presei de investigaţii.

Concluzia pentru mine este simplă. Epidemia de coronavirus este abia la început în România şi creşterea numărului de persoane infectate va fi exponenţială. Cu siguranţă sunt mai multe persoane infectate decât cele depistate până acum. Este o chestiune de logică şi matematică elementară. Şi probabil în România nu vom şti niciodată exact câţi au fost infectaţi şi câţi au murit din această cauză. Pentru că vor fi şi decese. Amăgirile nu îşi au sensul acum. Populaţia are nevoie să fie informată nu doar de instituţii, oficial, ci şi prin anchete de presă. Altfel riscăm un mega-derapaj al democraţiei şi libertăţilor fundamentale. Eu, unul, nu sunt adeptul îngrădirii libertăţilor constituţionale în niciun moment cetăţenilor unei ţări. Şi presa în aceste zile trebuie să fie extrem de vigilentă. Iar cetăţenii au datoria de a se informa din mai multe surse, de a cerne informaţiile şi de a trage propriile concluzii. Adică să îşi folosească un organ numit creier.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului