spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: 22 pe hârtie

Știri din Județ

Publicitate

La aproape două săptămâni după cenzura informaţiei privind infectaţii şi testele pe judeţe, stabilită de Guvernul României, astăzi s-a dat din nou drumul la date. Am aflat că în judeţ sunt 22 de persoane depistate pozitiv cu COVID-19 din totalul de 264 de teste primite.

Sunt 22 de bolnavi pe hârtie, cu documente. De restul nu ştim nimic şi nici nu avem cum să ştim pentru că au venit doar 264 de teste în 35 de zile. Incredibil de puţin! În 35 de zile de la primul caz identificat în România, în judeţul Sibiu s-au primit 264 de testări. Cu siguranţă s-a testat mai mult şi unele rezultate întârzie, dar nu cu mult mai mult. Problema este că pentru un judeţ de 420.000 de locuitori să aplici să presupunem 420 de teste este ca o picătură în ocean. Mai ales în condiţiile în care DSP Sibiu a dispus carantinarea instituţională şi izolarea la domiciliu a aproape 3.000 de persoane. Aceste persoane vin din zone de risc sau au luat contact cu persoane depisatate pozitiv. Rezultă 3.000 de suspecţi oficiali. Dar cei neoficiali? Cei neidentificaţi? 22 de infectaţi cu acte înseamnă la fiecare 2,5 persoane infectate mai departe în prima zi. Şi tot aşa mai departe. Asta spune un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Normal că este o medie, pentru că unele persoane pot da virusul la mult mai multe persoane…

Soluţia este testarea tuturor cazurilor suspecte şi de risc. Avem ştiri din toată ţara că multe cadre medicale sunt deja infectate. La Sibiu doar unul, dar oare câte cadre medicale au fost testate? Unul din Unul testat?

Marţi trebuia pornită linia de testare a Spitalului Judeţean Sibiu. Au amânat pe azi pentru că fac teste. Încă nu ştim exact când va porni. Spitalul de Pediatrie porneşte propria linie de testare vineri, dar cu puţine teste din lipsă de materiale.

De ce ne-ar ajuta să avem mai multe testări? Am şti rapid cine sunt cei infectaţi şi autorităţile i-ar putea izola. Astfel se mai opreşte diseminarea virusului. Dar, dacă păţim ca în cazul asistentului medical, care a umblat virusat 11 zile conform unui comunicat al managerului Spitalului Judeţean… imaginaţi-vă numărul de potenţiali infectaţi. Doar aplicaţi cota de 2,5 pe zi a OMS, apoi exponenţial pe 11 zile.

Faptul că Guvernul României a ales varianta chineză şi iraniană privind cenzura informaţiilor judeţene nu a ajutat deloc. Din contră. Acum s-a descoperit că statul chinez a minţit în tot acest timp privind amploarea virusului. Minciuna nu ajută, nici tăinuirea de informaţii. Aşa că testaţi, testaţi!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…