18.1 C
Sibiu
miercuri, 12 iunie, 2024

Informații utile: Canalizarea menajeră – ce ar trebui să știm despre ea?

Știri din Județ

Modul în care o canalizare funcționează poate spune multe despre operatorul de servicii publice de colectare a apei uzate dar, în egală măsură, și despre utilizatorii acesteia. Pentru că doar un echilibru între furnizor și beneficiar poate aduce beneficii ambelor părți.


Sibiul a avut șansa de a avea o rețea de canalizare construită după principii și cu materiale moderne încă de la începutul secolului XX. Dacă la 1894, Sibiul devenea al treilea oraș de pe actualul teritoriu al României, cu o rețea de distribuție centralizată a apei potabile conectată la o uzină de apă, la 1908 avea să inaugureze 50 km de rețea de canalizare ce transporta apa uzată printr-un colector de 5,5 km în ”Decantarea orășenească”, ce funcționa pe malul Cibinului, în zona actualei străzi Solidarității.
Dezvoltarea continuă a orașului a dus la creșterea lungimii și capacității de transport a apei uzate, iar la 1970 se pune în funcțiune actuala Stație de epurare a Sibiului ce funcționează în apropierea localității Mohu.
Dincolo de mândria de a avea în orașul nostru, de mai bine de un secol, rețele de apă potabilă și de canalizare trebuie să existe și dorința de a utiliza cu responsabilitate aceste utilități publice fără de care nu se poate vorbi de dezvoltare socială, creștere economică, nivel de sănătate sau protecție a mediului înconjurător.
Zilnic, rețeaua de canalizare este agresată de cei ce o asimilează coșului de gunoi. Cantități mari de deșeuri ajung în canalizare: obiecte de lenjerie intimă, scutece, pungi, bureți de vase, lavete, medicamente, pungi, șervețele umede, moloz, uleiuri, jucării și, mai nou, măști și mănuși sanitare. Cele din urmă sunt cu atât mai periculoase cu cât pun în pericol starea de sănătate echipajelor nevoite să intervină pentru a desfunda canalizarea, scoțând veritabile ”dopuri” din resturi menajere.


Apă Canal Sibiu SA a investit masiv fonduri proprii, provenite din banii pe care fiecare abonat de-al său îi achită lunar pentru consumul de apă și pentru canalizare, dar și din surse europene obținute cu multă muncă de proiectare, calcule economice și urmărire a lucrărilor. Întreținerea rețelelor este o activitate continuă care, acum, este realizată cu utilaje speciale, adevărate ”uzine pe roți” ce curăță rețelele blocate, redându-le folosinței publice.

Introducerea canalizarii pe Pasajul scarilor
Desfundare canalizare
Retea de canalizare Pasajul scolii  scaled
Constructie canal
Masti manusi in canalizare


Ce ar trebui să știe fiecare utilizator al rețelei de canalizare?

Accesul la acest sistem aduce fiecărei persoane un confort pe care foarte mulți oameni nu-l au și mulți dintre aceștia nu-l vor avea curând. Dacă în rețeaua de canalizare ar ajunge strict apa din igiena personală, gătit, spălat sau ape fecaloid-menajere, întreg sistemul ar funcționa la parametri proiectați, prelungind durata de viață a sistemului de canalizare.
Apă Canal Sibiu SA administrează rețeaua publică de canalizare, care preia apa uzată provenită din rețelele interioare ale imobilelor spre a fi transportată în Stația de epurare. Sistemul are în componența sa cămine de racord, stații de pompare a apei uzate, obiective la care se intervine intens pentru eliminarea gunoaielor aruncate abuziv în canalizare. Multe obiecte ajung în corpul pompelor, blocându-le și provocând arderea acestora.


De asemenea, rețeaua de canalizare preia o parte a apelor pluviale, provenite din ploi sau topirea zăpezii. Este important ca apa pluvială să ajungă în canalizare prin gurile proiectate la nivelul străzii, nu prin legarea scocurilor direct la racordul de canalizare. În cazul ploilor de mare intensitate, tot mai dese în ultimii ani, rețeaua se pune rapid sub presiune prin aport suplimentar de apă provenită de pe acoperișuri, descărcate direct în rețea, efectele fiind neplăcute: inundarea șoselelor și refulări ale canalizării în subsoluri.
Prin simpla respectare a două reguli de bază putem avea o canalizare cu adevărat funcțională: nu arunca în canalizare ce ar trebui să arunci în coșul de gunoi și nu ”scăpa” de apa de ploaie prin conectarea scocului la rețea !

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Flori proaspete în spaţiile comerciale

Francez dispărut din Sibiu. Îl caută Poliția!

Nandor Kuti a plecat de la BC CSU Sibiu