11.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

INTERVIU. Antrenorul Laurențiu Preda: „Fotbalul este o şcoală de viaţă pentru cei mici”

Știri din Județ

Academia Măgura este un proiect ce se vrea a fi o oportunitate pentru toți copiii din județul Sibiu de a face performanță. Cei mai mici copii din Academie au 4 ani și deja au participat la mai multe turnee naționale. La nivel județean Academia este înscrisă la toate categoriile de vârstă în campionatele AJF. Antrenorii sunt foști fotbaliști consacrați la nivel național și, ca un mic amănunt, toți sunt foarte tineri dornici de afirmare. Pasiunea lor este dublată și sprijinită de conducerea clubului care pune la dispoziție două arene moderne atât la Cisnădie cât și la Sibiu.

Laurenţiu Preda

Am stat de vorbă cu Laurenţiu Preda, unul din antrenorii de la Academia Măgura despre viitorul fotbalului sibian şi rolul pepinierei de fotbal.

Rep.: Ce vă recomandă ca antrenor?

Laurenţiu Preda: Am început să antrenez copii și juniori la CS Sion Săliște la îndrumarea domnului Bitu Andrei. Clubul din Săliște a avut ca prioritate promovarea copiilor din Marginimea Sibiului. Împreună cu președintele clubului am reușit să îndeplinim acest obiectiv ducând copii în probe la CFR CLUJ (pe Râul Elisei), la FCSB pe Cirgea Remus și la lotul național pe Suhani Leonard. Tot în perioada când am evoluat la clubul săliștean am reușit sa avem o colaborare foarte bună cu Federația Română de Fotbal și cu domnul președinte Răzvan Burleanu.


Rep.: Cum este să lucrați cu cei mici?

Laurenţiu Preda: Cu cei mici este o deosebită plăcere să lucrezi. Este un adevărat privilegiu sa stai lângă copii minunați și sa vezi cum cresc și se dezvoltă ca și adolescenți. Fotbalul este o şcoală de viaţă pentru cei mici.


Rep.: Care credeți ca a fost impactul pandemiei de Covid-19 asupra celor mici?

Laurenţiu Preda: Pandemia ne-a luat și pe noi, ca pe toată lumea prin surprindere, dar am conștientizat gravitatea și am fost primul club care și-a întrerupt activitatea. Pentru cei mici pandemia cred ca a fost un adevărat mister. Noi am început antrenamentele normal în ianuarie, iar în februarie am participat la un turneu puternic la Tg Mureș. Urma să participăm la Reghin și Cluj. Așa că oprirea bruscă i-a dat peste cap un pic, dar cu ajutorul internetului am reușit sa trecem cu bine peste tot.

Rep.: Din perspectiva dumneavoastră, care credeți că este rolul unui antrenor în viața copiilor?

Laurenţiu Preda: Rolul antrenorului este unul foarte important, dat fiind faptul că în primul rând, el devine idolul copilului. Rolul pedagogic pe care îl are îl transforma pe copil, atât sportiv, cât și mental într un viitor campion.


Rep.: Vă considerați un model de urmat pentru cei mici?

Laurenţiu Preda: Cred cu tărie acest lucru și sper că acest lucru se va reflecta în viitorii campioni de mâine…

Rep.: Ce perspectivă credeți că are fotbalul juvenil din județul Sibiu?

Laurenţiu Preda: Fotbalul sibian este unul formidabil și este în general condus de oamenii foarte pasionați. Exemplu – Viitorul Avrig cu care am colaborat din postura de scauter. Juniorul Talentat a reușit sa câștige la Cluj un turneu important. Un alt exemplu ar fi FC Tălmaciu care anul trecut, cu un entuziasm de nedescris, au reușit sa se claseze în primele 5 din țară. La Sibiu sunt cluburi consacrate ca FC Interstar care este în colaborare cu FC Hermannstadt și prin reprezentanții săi țin steagul sus la toate competițiile la care se prezintă. La fel și Alma Sibiu care are în staff băieți foarte buni care au și rezultate pe măsură. Iar noi, Academia Măgura, venim bine din spate cu entuziasm. Am reușit la nivel de academie să promovăm în Liga 2 Feminin și să formăm grupe de fete la echipele de junioare, la seniori suntem aproape de Liga 3, iar la nivel de copii și juniori suntem înscriși în campionatele AJF. La turneele la care am participat am făcut o figura foarte frumoasa îndeosebi cu grupa 2014 – 2015 supranumita și „Tigrișorii”.

Rep.: Ce credeți ca lipsește cluburilor sibiene?

Laurenţiu Preda: Cluburiilor sibiene le lipsește ce lipsește întreg sportului romanesc: Investitori!!
Stau și ma gândesc cum de Multinaționalele nu investesc în sport pentru ca acesta este un segment important social. Poate că și noi greșim că nu le dăm șansa să ne cunoască. O idee pe care o propun tuturor oamenilor de fotbal din Sibiu este să luam la rând toate fabricile mari și mici și să le vizităm. Așa poate managerii ne văd cât de frumos se dezvoltă copiii prin fotbal și poate ulterior ne vor întoarce vizita urmărind meciuri de copii. Vă spun dacă conducătorii firmelor vor vedea meciuri de copii și juniori e foarte probabil ca aceștia vor investi și în aceasta latură sportivă. E fascinant să vezi cu câtă ardoare se joacă fotbalul la acest nivel și mai fascinanta este bucuria cu care îl joaca acești copii.

Rep: Un sfat de final pentru părinţi?

Laurenţiu Preda: La final va mulțumesc că vă interesează această lume a micilor sportivi iar ca sfat adresat părințiilor le recomand să ducă copiii sa facă mișcare indiferent de club. Pe noi la Academia Măgura ne pot găsi la numarul de telefon 0757220302, antrenori Preda Laurentiu, Sbarcea Marius și Ratiu Adrian.

received
received
received
received
received
received
received
received
received
received
received
received
received
received
received
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri