5.1 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Profesor de top în Mediaș

Știri din Județ

Csiki Attila este profesor de limba și literatura română și maghiară la Colegiul „Școala Națională de Gaz” din Mediaș. Cu o vechime de 26 de ani în sistemul de învățământ, Csiki Attila a reușit o performanță extraordinară la sesiunea de bacalaureat de anul acesta, 7 dintre elevii săi obținând nota 10 la proba scrisă de Limba și Literatura Română. O victorie memorabilă ce-a a urcat Sibiul pe locul 2 în topul județelor cu cea mai mare promovabilitate la BAC.

Reporterul Sibiu Independent a stat de vorbă cu domnul profesor Csiki Attila pentru a afla care a fost cheia acestei reușite și cât efort a depus în pregătirea absolvenților.

R: Șapte dintre elevii pregătiți de Dvs. au luat nota 10 la bacalaureat la Limba Română. Ce ați simțit când ați văzut rezultatele?

Cs. A.: Am avut așteptări mari de la acești tineri din clasa de matematică-informatică și eram sigur că vor fi multe note mari. Ca în fiecare an, cu fiecare generație, și de data aceasta am așteptat cu nerăbdare afișarea rezultatelor. La prima citire nu am contabilizat câte note de 10 sau 9 sunt. M-am bucurat că au promovat toți. Abia spre seară am realizat că sunt multe note de 10 și m-am gândit la ele ca la o consecință a unui efort frumos și continuu.

R: Cum ați trecut prim această perioadă nouă pentru noi toți, dar și pentru învățământ?

Cs. A.: Ne-am adaptat rapid la situația creată. Fac parte dintr-un colectiv de dascăli din Colegiul „Școala Națională de Gaz” care, văzând că se cere o abordare nouă, a reacționat imediat. Conducerea școlii a generat o școală virtuală pe una din platformele electronice și am continuat on-line pregătirea elevilor. Pentru mine personal a fost un timp al reflectărilor. Sper că mulți au putut să reevalueze și să se reașeze într-un sistem de valori corect. Sistemul de învățământ ar putea și el să fie resetat. Cu toții știm că este nevoie de o nouă filozofie educațională, de o viziune cât se poate de corectă în raport cu viitorul, iar programele școlare trebuie rescrise și adaptate la noile cerințe. Cei răspunzători pentru educație trebuie să perceapă această pandemie ca pe o oportunitate, ca pe un moment în care trebuie operate schimbări în mod radical, cu curaj și fără nicio amânare.

R: Care este cheia succesului pentru a obține nota 10 (zece) la limba română?

Cs. A.: Nu știu dacă există o cheie care să deschidă o anume ușă spre nota zece. De asemenea, nu cred că nota zece – sau orice altă notă – trebuie să devină un scop în sine. Orice calificativ ar trebui să fie o consecință, un efect al unei viziuni, al unei atitudini. Cred că dascălul trebuie să consolideze un sistem de valori, principii morale, să transmită iubire și credință. Pe de altă parte mai trebuie să se bucure și de un context prielnic și favorabil. Ca dascăl mă pot lăuda cu faptul că lucrez într-o școală de excepție. Am bucuria de a lucra într-un colectiv foarte bine antrenat, cu dascăli excepționali, dedicați, profesioniști, colectiv în care ne motivăm unul pe celălalt având o viziune unitară despre educație, pe cât se poate. Un asemenea colectiv profesoral încheagă în jurul său copii buni și foarte buni (cei mai buni), adică deschiși la a primi și a dărui, cu care este o plăcere să muncești. Fiecare oră este o provocare, dar este și o plăcere, un mereu repetat exercițiu de admirație, parafrazându-l pe Emil Cioran. Toate orele acestea adunate, înșirate într-un crescendo lent, dar susținut, te aduc în final la această bucurie a notei de zece.

R: În 4 cuvinte, cum ați caracteriza un profesor de nota 10 (zece)?

Cs. A.: Dăruire, creativitate, dialog, neliniște.

R: Un mesaj pentru toți elevii ?

Cs. A.: Pentru elevii SNG cât și pentru toți absolvenții județului Sibiu: succes! Forță și credință în muncă! Felicitări! Ați ridicat județul pe al doilea loc în topul promovabilității la BAC și nu e un lucru oarecare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

SIBIU: Primăria bagă bani în stâlpi de informare