6.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Cine minte băieşii din Poiana Sibiului?

Știri din Județ

Pentru cine a circulat prin Mărginimea Sibiului a auzit uneori de „băieşi”. Dar puţini ştiu cum locuiesc aceştia. Reporterul Sibiu Independent, ca un turist, a mers zilele trecute prin zona băieşilor din Poiana Sibiului, situată la marginea satului.

Fotografiile de la faţa locului nu exprimă suficient realitatea. Dacă în Poiana Sibiului avem asfalt pe unele străzi şi utilităţi, curăţenia fiind suficientă, la băieşi… parcă ai ajuns în India. Infrastructura lipseşte cu desăvârşire şi nu toate legăturile de la stâlpii de curent la case par a fi din cele „omologate”. Primii care te întâmpină sunt copiii. Desculţi sau cu pantofi vechi şi rupţi, dar veseli nevoie mare. Imediat apar şi privirile adulţilor şi dacă înaintezi printre case, printre câinii care te latră, apar şi întrebările curioşilor pe cine cauţi…. sau ce cauţi acolo. Oamenii sunt primitori. Şi dacă intri în vorbă cu ei despre condiţiile de viaţă de acolo, imediat toarnă toate of-urile.

„Nu avem drumuri. Ce ăsta-i drum?!” ne spune un bărbat, aparent şofer după maşina de lângă casa lui. La ieşirea din zonă am remarcat o groapă de gunoi ad-hoc creată. Acestea teoretic nu mai există de mult în România. Totuşi la Poiana Sibiului sunt. Şi Garda de Mediu ştie şi amendează anual… dar primăria nu face nimic. De altfel Poiana Sibiului a câştigat campionatul pe fonduri PNDL din judeţ: primăria care NU a depus niciun proiect.

De la casele poienarilor din centru, acelea despre care se zvonea din vremea lui Ceauşescu, că au lift unele, la casele băieşilor este mare diferenţă. „Lasă că ne ajută domnu vice” spune o femeie. „El mereu vine la noi şi ne spune că nu îl lasă primarul, că el ne-ar face de toate” adaugă o alta. Viceprimarul comunei Poiana este PSD-istul Adrian Iovi, acum din nou candidat la funcţia de primar. Doar că sursele noastre din Primăria Poiana Sibiului ne-au spus că Iovi promite de ani buni băieşilor, însă la primărie nu a depus niciun proiect pentru ei. Probabil că băieşii sunt buni doar în anii electorali.

Oameni simpli, băieşii, sunt aprigi. Şi-au vărsat năduful pe toţi politicienii locali la putere. De primar aveau numai cuvinte de ocară. De viceprimar de laudă, că le-a promis că dacă este ales numai pentru ei face tot, nu şi pentru poienari. Au mai trecut şi alţi candidaţi pe acolo. Dar băieşii speră… la fiecare patru ani, că vor fi trataţi şi ei ca membrii ai comunităţii Poiana, chiar dacă stau la margine de sat.

NOTĂ: Băieşii de pe raza comunei Poiana Sibiului provin din extinderea comunităţii foarte vechi de băieşi de lângă Jina. Aceştia au construit case pe teritoriul comunei Poiana, din anii 80 încoace, mai recent având reglementată situaţia juridică ca locuitori ai comunei Poiana Sibiului.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Baiesii, sint veniti din Baia de arama, nicidecum din Jina. Poate ca sint niste baiesi veniti din Jina, alungati de cei din Jina, baesii venind de demult, tot din Baia de Arama din Mehedinti, si si-au facut satul lor intre Poiana Sibiului si Jina. Nu denaturati istoria lor, baesii sint tiganii blonzi care pacalesc pe orisicine cu inele din bronz ca fiind din aur, iar originea lor este din Baia de Arama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri