Încep să completez informaţiile lipsă şi, fără a putea demonstra în vreo instanţă, realizez că în judeţul Sibiu funcţionează mai multe grupări de tip mafiot. Şi nu mă refer la interlopii cu droguri, prostituate sau furturi. Aceia sunt mici. Vorbesc de grupări care acţionează concertat pentru binele membrilor grupării.
Să spunem că avem o reţea de dezvoltatori imobiliari care sunt puşi pe căpătuială. Nimeni nu îi întreabă, fiind privaţi, de unde au banii pentru investiţie. Deşi aici Oficiul de spălare a banilor ar trebui să verifice, în loc să ceară la ONG-uri declaraţii pe propria răspundere pe această temă.
Şi aceşti dezvoltatori imobiliari au parteneri firme de construcţii şi transport marfă. Dar au nevoie de proiecte. Aşa că intervin arhitecţii. Totul ok, dar trebuie ca primăria să îţi aprobe proiectele, chiar dacă nu respectă legislaţia în domeniu şi cât de repede posibil. Că doar banii trebuie rulaţi apoi în alte proiecte imobiliare. Doar investitorii vor profit rapid. Şi dacă primăria unui oraş mare nu îţi permite să faci cum te taie capul, te orientezi pe o comună vecină. Şi trânteşti acolo proiectele. Apoi pe o alta şi tot aşa. Vinzi la preţ de oraş, apartamente în comună.
Ca sistemul să meargă uns te asiguri că ai de partea ta câţiva politicieni din Consiliul Local, doi-trei funcţionari cheie din Primărie şi instituţiile de control. Apoi construieşti rapid, fără a respecta normele de protecţia muncii, nici cele de siguranţă în construcţii. Doar betonul se poate turna şi la – 20 grade Celsius, nu? Şi plăcile de beton se usucă în maxim 10 ore mai nou şi poţi construi pe ele. Nici nu contează că blocurile tale au început să se încline, după ce le-ai vândut apartamentele oamenilor.
Să presupunem că vine un jurnalist sau un specialist şi pune întrebări incomode. Gruparea are ac de cojocul lor. Dacă ameninţările nu funcţionează se activează un poliţist sau un procuror. Aşa, întâmplător. Şi caută până găseşte nod în papură omului pus pe întrebări. Apoi se găseşte un judecător care pleacă urechea şi semnează deciziile care le dictează procurorul, ca pe vremea comuniştilor.
Am descris o grupare. Dar sunt mai multe. Unele specializate pe industria lemnului. Aceştia sunt şi mai periculoşi, fiind mai ţărani în gândire şi scot rapid toporul sau puşca la o discuţie. Dar şi ei au uns întregul sistem ca să scape. Mai sunt grupările teritoriale care controlează anumite zone din judeţ şi nimic nu mişcă acolo fără acordul şi taxa lor.
Situaţia aceasta nu este doar în judeţul Sibiu, sunt sigur. Dar aceasta este zona care eu o cunosc cel mai bine. Cineva îmi spunea că toate aceste grupări sunt controlate politic. Greşit! Politicul este doar o componentă a grupărilor, banii sunt altundeva. Iar cine speră în justiţie dreaptă şi eficientă… să caute dosarele unui fost primar şi viceprimar încă în „lucru” la nişte procurori, de peste 5 ani de zile, fără trimitere în judecată. Sau să se uite la „regii” pădurilor care transced politicul şi guvernează tăierile masive din funcţii care ar trebui să asigure paza pădurilor. Exemple şi exemple pentru cine vrea să priceapă că în judeţul Sibiu situaţia nu este roz, aşa cum ne place să credem.
Dar mai am o speranţă. Membrii acestor grupări, cu toată puterea şi banii cu care fac legea în judeţ, nu îşi pot cumpăra un loc în Rai!