18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Vizita de lucru a vicepremierului Raluca Turcan și a ministrului Adrian Oros în județul Sibiu

Știri din Județ

Invitați de președinta Consiliului Județean Sibiu – Daniela Cîmpean, vicepremierul României – Raluca Turcan și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Adrian Oros, au efectuat sâmbătă, 22 august, o vizită de lucru în județul Sibiu.
În acest context, la întâlnirile pe care le-au avut cu fermierii și reprezentanții instituțiilor publice locale, atât vicepremierul României cât și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au transmis că ministerul va acorda despăgubiri în sectorul creșterii porcinelor, păsărilor, ovinelor, bovinelor de lapte și de carne. De asemenea, un alt tip de sprijin va fi acordat sectorului apicol.


Astfel, vor exista două tipuri de despăgubiri:

  • În sectorul vegetal, din cauza secetei pedologice pentru care se vor aloca 850 milioane lei;
  • În sectorul zootehnic, compensări ale pierderilor din cauza evoluției pandemiei COVID-19.


Totodată, s-a subliniat că anul 2020 este unul decisiv pentru sectorul agricol întrucât se pun bazele noului Plan Național Strategic (PNS) aferent perioadei 2021-2027, care va trebui să beneficieze de o finanțare consistentă și să răspundă cerințelor fermierilor și tuturor actorilor din sector pentru următorii șapte ani. De aceea, se va milita în noul PNS pentru sprijinirea reală a nevoilor de dezvoltare ale agriculturii românești și ale spațiului rural prin:

  • Consolidarea fermelor de familie si a poziției fermelor în lanțul valoric, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, stimularea cooperării economice (cooperativele) ca mod de consolidare a puterii de negociere a fermierilor si procesatorilor mici;
  • Măsuri de sprijin a zonelor cu constrângeri naturale (zona Montană și zona Deltei Dunării);
  • Dezvoltarea piețelor locale și încurajarea consumului de produse românești, consolidarea mediului asociativ, asocierea producătorilor mici de a deveni competitivi, susținerea capacităților de depozitare și procesare.







În cadrul Programului Național de Reziliență și Redresare Economică, Ministerul are două proiecte importante în valoare de peste 6 miliarde euro si se refera la:
Strategia de gestionare a apei (infrastructură de irigații, infrastructură de desecare/drenaj, lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire a deșertificării, finalizarea sistemului național antigrindină și creșterea precipitațiilor);
Crearea unei rețele naționale de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești.


“Dezvoltarea rurală și susținerea agriculturii românești înseamnă implicit și dezvoltarea economică a județului Sibiu. Sprijinul financiar pe care îl are în vedere guvernul, dar și interesul pentru acest sector îmi dau încredere că vor exista soluții viabile pentru o dezvoltare sustenabilă a micilor producători și a fermierilor” a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri