4.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Acest Pristanda de la Palatul Victoria

Știri din Județ

Din start trebuie să recunosc că premierul Orban nu mi-a fost simpatic niciodată. Putea fi la orice partid, prin stilul şi comportamentul său îmi aduce aminte de zeflemeau tipic bucureşteană. Dar discursul său de astăzi de la începutul şedinţei de Guvern mi-a adus aminte de Caragiale.

Pentru cei care stau mai prost la capitolul lectură sau memorie, Caragiale are un pasaj frumos în piesa de teatru „O scrisoare pierdută” în care Pristanda, un poliţist de orăşel, numără aiurea steagurile puse în oraş. „Două la prefectură, două…” şi mereu îi ies la număr, chit că ele nu există.

Ieri, un scandal media, a scos la iveală faptul că două instituţii româneşti: Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Grupul de Comunicare Strategică, numără diferit incidenţa COVID în rândul populaţiei. Primii o fac, cum o face toată Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică la populaţia rezidentă (asta înseamnă cei aflaţi efectiv în localitate). Grupul de Comunicare Strategică raportează la populaţia cu domiciliu, de unde rezultă o cifră mai mică de incidenţă, pentru că în această populaţie sunt incluşi şi toţi românii plecaţi în străinătate din localităţi. Corect este să fie folosită prima variantă, pentru că vorbim de populaţia efectivă.

Dar Orban a dat ordin Ministrului Sănătăţii să pună cu botul pe labe pe specialiştii de la INSP şi să raporteze ca organismul fantomă care conduce România de 7 luni, Grupul de Comunicare Strategică. Fantomă, pentru că nimeni nu ştie public cine face parte din acest organism.

De ce a ales Orban să numere astfel incidenţa COVID este clar. Raportând la o populaţia mai mare cazurile active, incidenţa este mai mică. Altfel spus, ne minţim singuri. Dorinţa este de a nu aplica planul roşu în marile oraşe, deşi se pare că este necesar deja. Pentru că dacă ai planul roşu în tot mai multe oraşe… trebuie să spui „pe curând” la alegerile parlamentare şi să le amâni pentru la primăvară.

Orban a devenit astfel primul Pristanda al României şi va numără cazurile COVID prin instituţiile statului ca să iasă bine Guvernul. Chit că asta va însemna o explozie a cazuisticii în curând prin infectarea de masă, datorată lipsei măsurilor severe de protecţie. Acum rămâne de văzut ce va face şeful lui, va fi un Tipătescu din Caragiale sau un Carol I?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș