9 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Forma fără fond, motivul judecătorului pentru a respinge primarul ales al Sibiului

Știri din Județ

Secretarul Primăriei Sibiu, Dorin Nistor, a afişat astăzi, conform legii Hotărârea Judecătoriei Sibiu (document) privind invalidarea mandatului de primar ales al doamnei Astrid Cora Fodor. Conform legii, Fodor are la dispoziţie două zile pentru a contesta decizia, iar Tribunalul încă 5 pentru a stabili un termen de judecată. Spre deosebire de Judecătoria Sibiu, unde un singur judecător a decis invalidarea, la Tribunal sunt doi. Decizia Tribunalului va fi definitivă.

Un studiu al Hotărârii Judecătoreşti arată că judecătorul Alexandru Florin Zereş a fost de acord că legea electorală a fost respectată ca formă, dar nu ca fond. El a constatat că procesul electoral a decurs legal şi validarea făcută de Biroul Electoral Municipal Sibiu a fost justă. Dar a motivat invalidarea pe adresa ANI şi interpretarea de fond a Legii electorale colaborată cu Legea iniţială ANI din 2010 (Legea 176).

„Faptul că biroul electoral de circumscripție municipală a admis candidatura intervenientei fără a constata incidența vreunei interdicții în privința acesteia nu împiedică instanța de judecată să realizeze propria-i analiză” precizează judecătorul, ca argument al propriei interpretări a Legii Electorale. Alexandru Florin Zereş este judecător de 7 ani, fiind numit după un concurs de preşedintele Traian Băsescu. El a profesat 4 ani la Judecătoria Deva, apoi din 2017 la Sibiu, unde este şi purtător de cuvânt al instituţiei. Înainte de a deveni magistrat a fost 11 ani consilieri juridic la o bancă.

Legea electorală nr 115 din 2015 spune la art 32 alineatul „a” astfel:

„Birourile electorale de circumscripție județeană și a municipiului București îndeplinesc în mod corespunzător atribuțiile prevăzute la art. 27, precum și următoarele atribuții:

a) urmăresc aplicarea dispozițiilor legale privitoare la alegeri în toate circumscripțiile electorale din cuprinsul județului, respectiv al municipiului București;”

La alegerile locale din septembrie 2020, judecătorul Alexandru Florin Zereş a fost locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Sibiu, deci, conform legii, putea sesiza de atunci ilegalitatea pe care a constatat-o în hotărârea din 16 octombrie 2020.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Brădeni: Un nou scandal între PSD și PNL